Треньорът Величко Денчев Величков почина на 8 юли

Един от най-големите специалисти в най-сложната атлетическа дисциплина овчарския скок – Величко Величков почина в ранните часове на 8 юли в Бургас на 77 годишна възраст.

Роден в Ямбол на 9 август 1946-а г., той се премества в Бургас като юноша и се отдава на лека атлетика в морския град.

Величков бе наставник на първият българин преодолял 5.00 м в овчарския скок Веселин Цонев, както и на стотици скачачи в тази сложна дисциплина. Десетки негови възпитаници станаха и треньори, които предават богатия му опит на младите поколения.

Негово хоби бе и ветроходството, което се свърваше със свободния му дух. Незименната лула, както брадата и спокойствието, което излъчваше, бяха запазената му марка. Величко „гореше“ на стадиона увлечен в състезанията независимо дали височината на летвата за овчарски скок бе 3 или 5 метра.

В последните дни от живота си, въпреки тежка болест, той намираше сили да отиде на стадиона за поредната тренировка в Бургас.

На 15 юни 2024-а Величков получи плакет с логото „100 години българска атлетика“  връчен му от един от най-големите български треньори за всички времена Илиан Пищиков, който в момента работи в Българска федерация лека атлетика.

Тогава Величков сподели, че иска да доживее до националния шампионат за мъже и жени във Велико Търново (29-30 юни). Треньорът успя да научи за страхотните успехи на младите български атлети на балканския шампионат за юноши и девойки под 18 години в Марибор, Словения на 6 юли и второто място на атлетка номер едно на България за 2022-а и 2023-а Пламена Миткова на скок дължина на турнира от „Диамантената лига“ в Париж на 7 юли.

След новината за кончината му социалните мрежи бяха заляти със спомени и благодарности към работа на Величков приживе, а треньорът на Пламена Миткова – Ивайло Русенов написа във фейсбук „Отиде си един Страхотен, Огромен, Добър Човек и Треньор Величко Денчев🕊🕊🕊🕊🕊

Ще ни липсваш ти и твоята лула! За съжаление няма да мога те изпратя, благодарен съм, че те познавах!!!“

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказават искренни съболезнования на близките на Величко Денчев Величков!

Поклонението пред тленните му останки на Величко Денчев Величков ще бъде на 9 юли (вторник) от 14:30 на Гробищен парк – Бургас.

Share Button