Стефка Костадинова: „Радвам се, човешките възможности са без граница“

Стефка Костадинова, която е президент на Българският олимпийски комитет, даде изявление веднага след като нейния исторически световен рекорд в скока на височина бе подобрен от Ярослава Магучих (Украйна) на турнира от „Диамантената лига“ в Париж на 7 юли.

 „Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо, не само защото подобрява един останал непокътнат 37 години рекорд, но и защото тези 210 см доказват, че човешките възможности са без граница и оборват песимистите с техните твърдения преди време, че някои рекорди в атлетиката ще са вечни.

Преди месец в Рим бях сред официалните лица, наградили Магучих след като спечели европейско злато. По време на церемонията силно я прегърнах и й пошепнах в ухото, че е готова за световен рекорд. Дори се засмяхме, защото й казах, че още на Олимпиадата в Париж може да скочи 207 см и след това вече да се цели в 210 см. И ето, че тя го направи, при това точно в Париж, но малко преди Олимпиадата. Поздравявам още веднъж Магучих, желая й нови победи и рекорди, но и не спирам да вярвам, че един ден рекордът отново ще бъде български,“ заяви Стефка Костадинова. „Има някаква символика в това, че новината ме застига в Рим, където съм на посещение и където преди 37 години скочих тези прословути 209 см. Сега Магучих скочи 210 см в Париж, където може би също символично след дни започват Олимпийските игри,“ каза още Костадинова.

Повече за новия световен рекорд четете тук

Share Button