Пламена Миткова влезе в „диамантена“ орбита

Световната шампионка за девойки в скока на дължина от Кали 2022 и атлетка на България за 2022-а и 2023-а Пламена Миткова вече е в световния елит при жените.

19-годишната пловдивчанка върви възходящо през годината по методиката на треньора си Ивайло Русенов.

Първо Пламена доведе личния си рекорд до 6.70 в последното си състезание в зала и с това покри норматива за европейското първенство в Рим. В столицата на Италия Миткова записа личен рекорд в квалификациите с 6.71 и още едно лично на финала с 6.80, с което зае седмото място.

Скачачката атакува границата от 7 метра и националия рекорд на България (7.00) на националния шампионат във Велико Търново. В последния ден за покриване на квалификационната норма за олимпийските игри в Париж от 6.86 тя скочи фантастичните 6.97 в последния опит.

Това я „изстреля“ на четвърто място в световната ранглиста и насочи „радарите“ на най-големите организатори на турнири в атлетиката към нея.

Доказателство за интереса към Пламена Миткова са поканите на турнирите от най-силната атлетическа верига „Диамантена лига“. Атлетката на „Локомотив“ – Пловдив ще направи „диамантения“ си дебют след ден на лигата в Париж на 7 юли, а на 9 юли ще се състезава на турнир в Будапеща, Унгария. Олимпийският дебют на Миткова е на 6 август в Париж.

Българката има покана за участие и на „Диамантената лига“ в Рим, Италия на 30 август, a ако се представи добре на двете диаментени лиги я чака и финал на 13-14 септември в Брюксел, Белгия.

Share Button