Откриха изложбата „100 години българска атлетика“ във Велико Търново

Най-масовото атлетическо състезание на писта за 2024-а е националния шампионат за мъже и жени, момичета и момчета под 16 години, което се провежда на стадион „Ивайло“ във Велико Търново от 28 до 30 юни.


Над 900 атлети от цялата страна вече се състезават в старата столица на България, а в първия ден от надпреварите (28 юни) беше открита и изложба посветена на 100 годишнината на леката атлетика в България.

Пред община Велико Търновов центъра на град бяха разположени 15 пана с всички олимпийски медалисти на България в лека атлетика, както и първия българин медалист от европейско първенство в историята – Тодор Артарски (дикс – Стокхолм 1958) и първия шампион българин от европейско първенство – Георги Стойковски (троен скок – Будапеща 1966).

Изложбата ще включва всички индивидуални медалисти на България в леката атлетика от олимпийски игри, световни и европейски първенства при мъжете и жените, както и българските световни рекордьори при мъжете и жените.

Изложбата ще включва над 80 пана, които ще се представят с нови експозиции във няколко града на България.

На откриване на първата изложба във Велико Търново присъстваха Нейко Генчев (заместник – кмет на община Велико Търново), Диан Драшков (спортен директор на БФЛА), Георги Давидов – експерт по въпросите на младежта и спорта към община Велико Търново), Петко Павлов (директор на общинско предприятие „Спортни имоти и прояви“) и Антон Бонов (главен редактор на списание „Атлетика“ и координатор в БФЛА).

Изложбата ще бъде отворена за разглеждане за няколко дни във Велико Търново и ще се представи скоро и Стара Загора и София.

Share Button