Велико Търново става център на българската атлетика от 28 до 30 юни

За поредна година старопрестолната българска столица Велико Търново ще приеме националните шампионати за мъже и жени, както и за момичета и момчета под 16 години.

Само месец преди олимпийските игри в Париж това ще бъде и последното изпитание за нашите най-добри атлети, както и за част от юношите и девойките, които се готвят за световния шампионат в края на месец август.

И петимата ни атлети с позиция за олимпийски квоти за игрите в Париж са заявени за участие във Велико Търново: Мирела Демирева (скок височина), Тихомир Иванов (скок височина) и Габриела Петрова (троен скок) ще гонят участие в третите си олимпийски игри, а Атлет и Атлетка на България за 2023-а 19-годишните Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Пламена Миткова (скок дължина)също ще се появят на стадион „Ивайло“.

С спринта на 100 м бившите шампиони Денис Димитров и Веселин Живков ще се срещнат с най-бързите в момента в България Христо Илиев и Никола Караманолов, които вече имат нормативи за световното първенство за юноши и девойки.

С виза за световното първенство са Лъчезар Вълчев (троен скок), Ирен Саръбоюкова (скок височина), Радостин Миленов (110 м с препятствия), Ива Деливерска (100 м с препятствия) и Преслав Вълев (чук), а те ще пробват силите си при мъжете и жените.

С цел покриване норматив за световно първенство ще стартират във Велико Търново Пламена Чакърова(100 м с препятствия и скок дължина), Васил Русенов (троен скок), Зинга Фирмино Барбоса (троен скок), Карина Цончева (троен скок) и Рая Димитрова (200 м), а националният рекордьор на седмобой в зала за юноши под 18 години – Момчил Поптолев ще бяга 100 м, 400 м и 400 м с препятствия.

Четирикратната шампионка в спринта от 2023-а Кристен Радуканова ще защитава индивидуалните си си титли на 100 м и 200 м.

Най-добрите бегачи в България също се състезават на националния шампионат начело с Милица Мирчева (1500 м и 5000 м), Иво Балабанов (5000 м), Мартин Балабанов (800 м и 1500 м), Иван Минков Иванов (800 м и 1500 м), Девора Аврамова (5000 м), Маринела Нинева (5000 м), Лиляна Георгиева (800 м и 1500 м) и Християн Стоянов (5000 м). От САЩ за шампионата пристигна и Мартин Проданов (800 м), но за съжаление с лека травма.

Тежката артилерия в хвърлянията също е налице за уикенда с най-добрият атлет на Велико Търново в последните години Деян Гемижев (диск), рекордьорът на чук за юноши Валентин Андреев, националният рекордьор на копие Марк Славов и най-добрият на гюле Тодор Петров.

В петък следобяд ще започне и националния шампионат за момичета и момчета под 16 години. В двете първенства са заявени общо 879 атлети (452 мъже и жени, 427 момичета и момчета), а с тези в щафетите цифрата на участниците ще набъбне над 900, като се очаква и над 1000 души публика във всеки ден от състезанията.

Българска федерация лека атлетика ще осигури и лайфстрийм (предаване на живо в канала си в Ютюб) с коментар на спортната журналистка от www.sportal.bg Рая Иванова.

В центъра на Велико Търново се предвижда изложба посветена на „100 години Българска атлетика“ организирана от Българска федерация лека атлетика и община Велико Търново.

Програмата за състезанието може да видите тук

Снимки: Ивайло Дончев и Емона Цончева

Share Button