Саръбоюков отново над 8 метра, Тентоглу го победи с 1 см

Атлет нонер едно на България за 2023-а Божидар Саръбоюков записа поредното си състезание над 8 метра този сезон. 19-годишният възпитаник на Димитър Карамфилов беше победен единствено от олимпийския, световен и европейски шампион Милтядис Тентоглу на уличния турнир за скок на дължина в Атина, Пирея (Гърция) на 23 юни.

Саръбоюков завърши надпреварата с най-добър резултат от 8.05 метра (0.2 м/сек), който регистрира в своя пети опит. В шестия финалистът от Европейското първенство в Рим по-рано през месеца отново премина границата от 8.00 м и се приземи на 8.04 м (0.5 м/сек). В другите си два успешни опита българинът постигна 7.79 м (-0.1 м/сек) и 7.94 м (-0.7 м/сек).

Тентоглу спечели надпреварата пред родна публика с 8.06 м (-1.0 м/сек), които постигна още в първия си опит. В четвъртия си опит възпитаникът на Георги Помашки се подхлъзна на дъската и се приземи лошо в трапа, но все пак избегна сериозна контузия. Ядосаният олимпийски шампион показа шпайковете си, като ясно се видя, че един от шиповете е изкривен. След това той продължи състезанието с други шпайкове, но очевидно загуби ритъм и не успя да запише метраж, който да приляга на неговите възможности.

Роденият през 2006 г. чех Петр Мейндлшмид извоюва третото място в последния си шести опит, в който се приземи на 8.00 м (0.9 м/сек).

Световната бронзова медалистка в скока на дължина от Будапеща 2023 Алина Ротару-Котман спечели при жените с личен резултат за годината – 6.94 метра (1.7 м/сек). С този резултат деветата от финала на Европейското първенство в Рим по-рано през месеца излезе на трето място в ранглиста за сезона и дели това място с Лариса Япичино (Италия).

Тя записа топ постиженитео в последния си шести опит. До момента през сезона тя имаше 6.71 м, а личният и рекорд е 6.96 м от 2023 г.

Второто място в Пирея зае кипърката Филипа Квитен с 6.64 м (1.2 м/сек), а трета се нареди полякинята Магдалена Бокун с 6.55 м (1.1 м/сек).

sportal.bg

Share Button