Световният рекордьор на 800 м Рудиша смята, че постижението му скоро ще бъде подобрено

Световният рекордьор в бягането на 800 метра Дейвид Рудиша смята, че неговото върхово постижение на планетата, което беше поставено на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., скоро може да бъде подобрено.

През 2012 г. кениецът спечели олимпийската титла с 1:40.91 минути. Рудиша има в кариерата си три световни титли (две при мъжете и една при юношите) и още едно олимпийско злато от 2016 г.

Световните рекорди са специални. Очакваме с нетърпение да видим как младата генерация ще приеме това предизвикателство. Разбира се, има много иновации, които подобряват постиженията. Ние вярваме, че световните рекорди са тук, за да бъдат подобрени”, сподели Рудиша пред кенийските медии след националните олимпийски квалификации.

Рудиша коментира и постижението на младия си сънародник Емануел Уанионий, който спечели бягането на 800 м с трето постижение в историята – 1:41.70.

Уанионий се справи добре. И го направи на висока надморска височина, така че смятам, че той може да се представи още по-добре на по-ниска надморска височина”, добави той.

Рудиша също така е убеден, че Кения ще продължи доминацията си на 800 м на олимпийско ниво, като според него държавата му ще спечели пето поредно злато в тази дисциплина.

Кенийските атлети се представят блестящо в бягането на 800 м на олимпийски игри. През 2008 г. титлата спечели Уилфред Бунгей, Рудиша триумфира през 2012 и 2016 г., а златото през 2021 г. беше за Емануел Корир.

Кения има богата история на 800 м на олимпийски игри. Не много хора знаят, че първият спечелен медал през 1968 г. от Кипрогут Чумо е на 800 м”, каза още легендарният Рудиша.

sportal.bg

Share Button