Рим 2024: Добромир Карамаринов се срещна с президента на Италия на едно уникално европейско първенство

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов се срещна с президента на Италия Серджо Матарела в следобедната сесия на европейското първенство в Рим на 11 юни.

Карамаринов и Матарела обсъдиха организацията на първенството и изгледаха състезанията, където атрактивния Джанмарко Тамбери спечели титла за домакините на скок височина с най-добър резултат в света за годината – 2.37 и направи невероятно шоу за публиката. В почетната си обиколка на „Стадио Олимпико“ Тамбери се качи на официалната трибуна за да поздрави лично Матарела и Карамаринов.

Впечатен от емоциите на европейското първенство Матарела се завърна неофициално на следващия ден (12 юни) на стадиона, за да изгледа наживо още един триумф на атлетите от „Ботуша“ в мъжката щафета на 4х100 м.

Италианците спечелиха най-много отличия от шампионата, а статистиките за гледаемостта на състезанието по телевизията и социалните мрежи бе несравнима с предишните издания на континентален шампионат с десетки милиони ангажирани фенове.

Част от този успех се дължи и на факта, че за първи път в историята на тези състезания датиращи от 1934-а, имаше и награден фонд, който възлизаше да 500 000 евро.

Бяха излъчени 1200 часа директни предавания чрез 35 телевизионни разпространители, включително и Българската национална телевизия.

В Германия пикът на телевизиите е бил на 12 юни с 6.6 милиона зрители или 10 процената повече от последната вечерна сесия на предишното първенство в Мюнхен 2022.

Във Франция зрителите редовно гледат атлетика като на всяка сесия има по 1.5 милиона зрители, а най-гледаемо е било на 11 юни с 2.5 милиона Ти Ви фенове.

В Скандинавския полуостров атлетиката и бляганията остават супер популярни и по време на европейското първенство с половината от телевизионните зрители във Финландия, Норвегия и Швеция (на финала на първенството Мондо Дуплантис събра 71 процента).

Джанмарко Тамбери са гледали 4.7 милиона във финала на скок височина на 11 юли.

В социалните мрежи над 65 милиона души са достигнати в различните платформи, а 77 000 нови последователи са последвали Европейската атлетика в различните платформи.

Снимки: Европейска атлетика

Share Button