Рим 2024: Тихомир Иванов: Чувствам се комфортно в сектора

Тихомир Иванов се класира шести на финала на скок височина на европейското първенство в Рим, Италия на 11 юни с резултат 2.22.

Това бе четвъртия шампионат на Стария континент на открито, където 29-годишният Тихомир участва. От тези четири участия има четири финала.

В дебюта си през 2014-а в Цюрих той зае също шесто място с 2.26. Две години по-късно в Амстердам 2016 е пети с 2.24.

На финала на в Мюнхен през 2022-а Иванов скача в дъжд и зае осмата позиция с 2.18, а днес в Рим не успя да се справи с 2.26 и остана с резултат 2.22 и шесто място.

Ето и какво каза Тихомир пред българските медии в Рим след състезанието:

Звучи малко странно, но се чувствам като птицата „Феникс“, която възкръсва от пепелта. Зимата не можех да си представя, че ще се състезавам лятото, тъй като имах сериозен проблем. Един човек така ме окуражи, че успях да тренирам и да се върна към състезания. За този финал мога да кажа, че не можах да направя скока от квалификациите и не достигнах до резултата, който имам през сезона. Един път се получава, един път не. Не знам на какво се дължи това. Чувствам се комфортно в сектора, знам какво правя и може би ми трябват малко повече скокове на по-сериозни височини и то в състезателен режим.

Участвал съм във всички европейски първенства от 2014-а и имам четири участия и четири финала.

Ако трябва генерално да анализирам участията си: Проблемът е, че трябва да подобрявам представянето си, но това не се получава. Натрупват се някакви проблеми и не се получава. Всеки иска да се получават нещата по-лесно. Аз също имам някакви очаквания към себе си, но не мога да кажа, че не съм доволен от себе си.

На сектора съм, състезавам се, имам шансове за класиране на олимпийските игри.

За опитите на 2.26 не успях да навържа всички елементи на скока в първите два, а в третия скочих, но не бутнах летвата. Трябва ми още време и определено с моя треньор Георги Помашки знаеме, че съм подготвен, а въпросът е да го реализираме.

Сега ще стартирам на няколко турнири, а на националния шампионат във Велико Търново съм със сигурност, тъй като искам да взема максимален брой точки за класиране на олимпийските игри.

Работя и с Ивет Лалова-Колио върху психиката и мисля, че успяваме.“

Снимки: списание „Атлетика“

Share Button