Рим 2024: Супер звездите на 400 м с препятствия Карстен Вархолм и Фемке Бол спечелиха с рекорди на шампионатите – 46.98 и 52.49 и бонуси от 50 000 евро

Карстен Вархолм (Норвегия) и Фемке Бол (Нидерландия) направиха очакван фурор на 400 м с препятствия в петия ден на европейското първенство за мъже и жени в Рим, Италия на 11 юни.

Пред очите на президента на Италия Серджо Матарела и заедно с невероятните спектакли на троен скок и скок височина за мъже Карстен и Фемке допълниха невероятна атмосфвера на вечерта за атлетическите фенове на „Стадио Олимпико“.

Първо олимпийският шампион и световен рекордьор Вархолм подобри рекорда на първенствата с 46.98. След него Александро Сибилио подобри рекорда на Италия до 47.50 за сребърния медал, а Карл Бенгстрьом на Швеция с 47.94 за бронза. Извън почетната стълбичка остана вицешампионът от първенството на континента в Цюрих 2014 и финалист от четири европейски първенства, две световни и две олимпийски игри Размус Маги (Естония), който бяга 48.13 – лични за сезона за четвъртото място.

Медалистите на 400 м с препятствия по-късно бяха наградени от президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, който също се е състезавал в тази дисциплина.

13 минути след финала на мъжете Фемке Бол бе измина дистанция за 52.49 – отново рекорд на шампионатите и най-добро постижение в света за годината. Второто място бе за Луис Маравал (Франция) с личен рекорд 54.23, а трета е Кателджин Пеетерс (Нидерландия) с 54.37.

Постиженията на Вархолм и Бол ще бъдат премирани в техните категории с по 50 000 евро по системата за бонуси за силни резултати, която Европейската атлетика за първи път въведе в историята на шампионатите.

Снимки: Европейска атлетика

Share Button