Рим 2024: Тихомир Иванов стана шести в „Шоуто на Тамбери“ с 2.22 в скока на височина

Още едно призово класиране на европейското първенство за мъже и жени в Рим, Италия записа Тихомир Иванов на финала на скок височина на 11 юни.

В публиката бе и президентът на Италия Серджо Матарела вкомпанията на президента  

Иванов започна чудесно с 2.17 и 2.22, които преодоля от първи опит.

Следващата височина бе непосилна за Тихомир и още четирима от участницие на финала и той раздели шестото място с италианците Мануел ландо и Стефано Сотиле, както и Норберт Кобиелски (Полша).

През това време нищо не подсказваше, че олимпийският шампион Джанмарко Тамбери, който е и капитан на италианския отбор ще направи поредния си спектакъл, и то на родна почва.

Тамбери започна колебливо като критичния момент бе на 2.29, когато той превзе височина с мъка от трети опит. От този момент все едно на „Джимбо“, както го наричат феновете му, му порастнаха крила.

Той превзе 2.31 от първия път, както в сектора вече бе останал само Владислав Лавский (Украйна), а Олег Доросчук (Украйна) вече бе бронзов медалист с 2.26.

Лавский не успя на 2.31 и прехвърли останалите си два опита на 2.33, но също не се справи.

Тамбери също направи два неуспешни опита на 2.33, но вече като шампион прехвърли последния си опит на 2.34 и го скочи, за да хвърли публиката в екстаз.

ROME, ITALY – JUNE 11: Gold medallist, Gianmarco Tamberi of Team Italy, celebrates with the crowd after being confirmed as winner in the Men’s High Jump Final on day five of the 26th European Athletics Championships – Rome 2024 at Stadio Olimpico on June 11, 2024 in Rome, Italy. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Но това не беше всичко! Емоционалният италианец поиска височина от 2.37, с което да атакува рекорда на шампионатите на Андрей Силнов от 2006-а година. Първи опит и успех!

Секторът с над 15 000 хиляди зрители отново бе на крака, както и целия олимпийски стадион, а Джанмарко вече се беше качил при президента на Италия и на Европейсската атлетика, за да им благодари за подкрепата.

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов (вдясно) с президентът на Италия Серджо Матарела

Резултатът бе и най-добър в света за годината и заявка за нова олипийска титла в Париж.

Всички скачачи и Тихомир Иванов изгледаха отблизо шоуто на колегата си.

Шестото място на Тихомир е поредното предно българско класиране в Рим след чтевъртите места на Александра Начева (троен скок) и Мирела Демирева (скок височина), както и шестите на Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Габриела Петрова (троен скок).

Българското участие приключва утре 12 юни с участието на Пламена Миткова във финала на скок дължина от 21:54 – българско време.

Снимки: Списание „Атлетика“ и Европейска атлетика

Share Button