Рим 2024: След серия перфектни скокове Мирела Демирева се нареди четвърта в Европа

Най-добрата атлетла на България в последното десетилетие – Мирела Демирева остана на 2 сантиметра от бронзовия медал на скок височина на еврошампионата в Рим на 9 юни.

Демирева скачаше с аванс над летвата и в преодоля от първи опит 1.82-1.86-1.90 и изравни личния си рекорд за годината от 1.93.

На тази височина в сектора бяха останали само Мирела, фаворитките Ярослава Магучих (Украйна) и Ангелина Топич (Сърбия), както Ирина Герашченко (Украйна) и Ела Юнила (Финландия).

Демирева започна опитите на 1.95 плахо и не можа да намери префектната техника от предишните четири скока. Така тази височина се оказа невъзможна за нея вечерта на 9 юни, но тя все още бе с в позиция за бронзов медал след като Магучих и Топич преодоляха височината.

Юнила също не се справи, но Герашченко, която заедно с Мирела и Ярослава има личен рекорд над 2.00 м успя на втори опит в заслужи бронза.

На следващата височина от 1.97 Герашченко отпадна, а Топич се справи от трети опит. Съдбата на златото се реши на 2.01, които Магучих премина от втория път. Така Магучих защити титлата си от предишното европейско първенство в Мюнхен 2022, а Топич се придвижи с една позиция напред от бронз в Мюнхен, когато бе едва на 17 години до сребро в Рим два месеца преди да навърши 19 години.

Състезанието се разигра под дъжд и в сектора, където Стефка Костадинова постави настоящия световен рекорд от 2.09. Самата Костадинова наблюдаваше състезанието от първия ред, а след това награди медалистките.

За Мирела Демирева това е четвърто европейско първенство на открито. 34-годишната софиянка има 2 сребърни медала (Амстердам 2016 и Берлин 2018), както и 8-о място в първото й участие през 2012-а в Хелзинки. За първи път тя заема четвърта позиция в голям шампионат, но с резултатът и позицията си тя вече е най-предните позиции за олимпийска квота за Париж.

Снимки: Емона Цончева

Share Button