Рим 2024: Дъжд и призови класирания за Александра Начева и Габриела Петрова в Рим, но без медал!

Дъждът и драмата бяха спътници на финала на тройния скок за жени в Рим на 9 юни, а бронзовият медал се изплъзна от Александра Начева 10 минути преди края на дисциплината.

Точно преди началото на състезанието започна да вали дъжд, което промени начина на скок на атлетките.

Опитната Габриела Петрова регистрира два отлични опита с еднакъв метраж 14.16, а Александра Начева отново подобри личния си рекорд (14.29 от квалификациите) на 14.35 във втори опит и даде силна заявка за медал.

Европейската шампионка в зала от Глазгоу 2019 Ана Пелетейро-Кампоаре (Испания) бе в страхотна форма и стартира с 14.37 и 14.46, но европейска шампионка в зала от Истанбул 2023 Тугба Данишмаш (Турция) постави национален рекорд с 14.57.

Това само ядоса Пелетейро и тя продължи с 14.52 и 14.85 – най-добър резултат в Европа за годината. Илинойс Джуламе (Франция) показа, че е може да скочи много с 14.23 в първи опит.

Българките опитаха да подобрят метража си, но само Петрова регистрира един опит над 14 метра – 14.01. Начева не успяваше да завърши скока.

В шести опит Джуламе стъпи перфетно на дъската и се приземи на 14.43, с което измести Александра от позицията за медал, а Диана Ана Мария Йон (Румъния) скочи 14.23, с което измести Габриела на шестото място.

Всички от осмицата постигнаха резултати над 14 метра, но само първата и втората бяха над олимпийския норматив за Париж – 14.55. Начева и Петрова влизат с това състезание в ренкинглистата за олимпийски квоти, а след ден ще стане ясно на какви позиции.

Мощна българска подкрепа

Финалите на скок височина и троен скок бе наблюдаван от две олимпийски шампионки на България в леката атлетика – Стефка Костадинова (скок височина – Атланта 1996) и Тереза Маринова (троен скок – Сидни 2000), която бе на трибуните с цялото си семейство, треньорката Полин Митова и деца, които тренират при нея.

Олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова (вляво) изгледа финала на троен скок в Рим в компанията на Иван Педросо (многократен световен шампион на скок дължина и треньор на шампионката Ана Пелетейро-Кампоаре).

Подкрепа за българските финалистки имаше и европейската шампионка на 100 м от Хелзинки 2012 Ивет Лалова-Колио, която бе с новородения си син Тиаго. Целият българси отбор също в секторите заедно с президента Българска федерация лека атлетика Иван Колев, както и президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.

На 8 и 9 юни четиримата българки финалисти в скоковете – Божидар Саръбоюков (скок дължина), Мирела Демирева (скок височина), Габриела Петрова и Александра Начева (троен скок) се влезнаха в призовите шестици, но за съжаление останаха в подножието на медалите, както следва:

Мирела Демирева – скок височина – 1.93 – четвърто място

Александра Начева – троен скок – 14.35 – четвърто място

Божидар Саръбоюков – скок дължина – 8.08 – шесто място

Габриела Петрова – троен скок – 14.16 – шесто място

В следващите дни в Рим Тихомир Иванов (скок височина) ще участва на финал, както и Ясна Петрова на 10 000 м, а Пламена Миткова ще се състезава в квалификациите на скока на дължина.

На 10 юни (понеделник) няма българско участие.

Снимки: Ивайло Дончев, Костадин Андонов, списание „Атлетика“

Share Button