Рим 2024: Божидар Саръбоюков е шести в супер финала на скок дължина 

Най-добрият български атлет за 2023-а Божидар Саръбоюков зае шестото място на скок дължина в едно от най-силните състезания в Европа за всички времена.

Двуметровият атлет от Харманли започна с фаул в първи опит, а след това записа 7.93 (-0.5) за влизане във финалната осмица. В пети опит скок от 8.08 (-0.4) го предвижи до шесто място. 

През това време сблъсъкът между местния фаворит Матиа Фурлани и европейския, световен и олимпийски шампион Милтиадис Тентоглу (Гърция) донесе световен рекорд за юноши и два рекорда на шампионата.

Тентоглу „загря“ в първи опит с 8.42 (-0.2) – най-добър резултат  в света за годината. 19-годишният Фурлани отговори с 8.38 (-0.5) – световен рекорд за юноши под 20 години.

В третия опит Тентоглу добави още сантиметри с 8.49 (-0.1) и записа 8.45 в четвъртия кръг.

„Десертът“ на гръка, който тренира при българина Георги Помашки, бе скок от 8.65 (-0.3) – рекорд на шампионатите и ….. отново 8.65 (-0.3) във финалния кръг.

Фурлани не успя да върне предизвикателството, а Симон Ехамер (Швейцария), който бе първи в квалификацията с 8.41, тук взе бронза с 8.31 (-0.5).

Стефка Костадинова поздравява Милтиадис Тентоглу в Рим

Целият спектакъл се случи пред очите на легендата на българската атлетика и президент на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, европейският рекордьор в дисциплината Роберт Емиян (Армения), който държи рекорда на континента с 8.86 и президента на Българска федерация лека атлетика Иван Колев, които бяха на първия ред в сектора за скок дължина..

Треньор на германските скачачи в този феноменален финал бе вторият във вечната ранглиста на Европа Себстиян Байер (8.71). Куриозното е, че третия във вечната европейска ранглиста – Луис Цатумас има 8.66 и е грък, така че постижението на Тентоглу не е национален рекорд за 1 сантиметър.

Между медалистите и Саръбоюков се позиционираха Джекъб Финчам-Дюк (Великобритания) – 8.12 (0.3) и Том Кампагне(Франция), който има същия резултат, колкото и Божидар – 8.08 (0.3), но с по-добър втори скок 8.04 срещу 7.93 на българина.

Седми е юношата Петер Мейндълшмид, който отново подобри рекорда на Чехия за юноши с 8.03 (8.01 в квалификациите).

Божидар Саръбоюков вече е с четири състезания над 8 метра през тази година, което води до качването му в ренкинг листата.

Снимки: Емона Цончева/сп. „Атлетика“

Share Button