Рим 2024: Чешки тийнеджъри впечатлиха в сериите и квалификациите на 7 юни

Сериите и квалификациите в сутринта на 7 юни бяха белязани и с две много силни постижения на чешки юноши.

В сериите на 800 м 18-годишният Якоб Дудича (Чехия) постигна изключителните 1:44.89 и бе с второ време след Пол Анселмини (Франция) – 1:44.73.

Времето на чешкия тийнеджър, който е еврооейски шампион за юноши под 20 години от Йерусалим 2023, е най-добро в света за годината в тази възраст и шесто за всички време при юношите в Европа. Другият млад талант от Нидерландия – Ниелс Ларос, който през 2023-а бяга 1:44.78 и също е роден през 2005-а бяга в сериите в Рим, но отпадна с 1:46.62.

Постижението на Дудича направи впечатление на европейския шампион за юноши под 18 години на троен скок Лъчезар Вълчев, който коментира за списание „Атлетика“: „С Дудича се състезавахме на 800 м в Бърно, Чехия преди няколко години и почти завършихме наравно. Сега той вече е на световно ниво и един от най-добрите при мъжете.“ Лъчезар ще напарви своя дебют на голямо състезание при мъжете именно в Рим в квалификациите на троен скок на 9 юни (неделя).

Друг един чех, който е на 18 години – Петър Мейндълшмид (на снимката горе), пък вече е един от конкурентите на Божидар Саръбоюков в скока на дължина. Петър скочи 8.01 с насрещен вятър 2.8 м/с и се класира за финала на дисциплината днес (8 юни).

Постижението на Мейндълшмид е второ в света за годината при юношите след световния рекорд на Матиа Фурлани (Италия) – 8.36.

Двамата с Якоб Дудича вече са основни фаворити за медали от световното първенство за юноши и девойки под 20 години в Лима, Перу в края на август, както и за олимпийски квоти за Париж.

Снимки: Чешка атлетика

Share Button