Рим 2024: Италианската столица носи късмет на българските атлети през годините

Рим – столицата на Италия. „Вечният град“, както го наричат, е домакин на на трите най-големи атлетически форума – олимпийски игри (1960), световен шампионат (1987) и европейско първенство (1974).

И в трите състезания са исторически за българската атлетика, която отбелязва своята 100 годишнина през 2024-а.

Христо Христов

На олимпийските игри в Рим 1960 България заминава за първи път с по-солиден атлетически отбор. Христо Христов и Димитър Хлебаров са сред фаворитите и се класират 10-и и 11-и. Те са първите българи финалисти на олимпийски игри в леката атлетика. Олимпийските игри в Рим остават в историята с блестящи постижения в леката атлетика и олимпийската титла на най-добрият боксьор за всички време в тежката категория Касиус Клей (Мохамед Али).

Лиляна Томова

След 14-години през 1974-а Рим приема европейското първенство по лека атлетика, а Лиляна Томова е европейска шампионка на 800 м с 1:58.14 и втора на 1500 м с 4:04.97.

Второто световното първенство се провежда в столицата на Италия, когато Примо Небиоло е президент на ИААФ (Световната атлетика). Италианецът организира невероятно световно първенство в родината си, а за България това е най-успешното международно състезание в 100-годишната история на българска атлетика.

Три титли – Стефка Костадинова (скок височина), Гинка Загорчева (100 м с препятствия) и Христо Марков (троен скок), както и бронзов медал на Цветанка Христова на диск ни нареждат на четвърто място в класирането по медали след несъществуващите вече страни ГДР и СССР, и най-силната атлетическа нация САЩ.

Стефка Костадинова

Стефка Костадинова поставя световен рекорд на скок височина от 2.09, който все още не е подобрен вече почти 37 години, а овчарските ни скачачи Николай Николов, Делко Лесев и Атанас Търев влизат в осмицата на финала на най-сложната дисциплина в леката атлетика – постижение, което също трудно ще бъде постигнато някога.

България участва с 10 атлети на европейския шампионат през 2024-а и дано историята на успехите на олимпийския стадион отново да се повтори в тяхното участие.

Share Button