Рим 2024: Габриела Петрова: Квалификацията и финалът са две различни състезания

Габриела Петрова е „Атлет на България“ за 2015-а и 2020-а година и спортист на България за 2015-а.

След година без състезания през 2023-а тя се завръща с финал на троен скок на европейското първенство в Рим, Италия.

Петрова вече е „вкусвала“ от европейската слава с титла на континента през 2013-а при девойките под 23 години, сребърен медал на европейското за жени в зала през 2015-а и призово класиране в шестицата на континетата на европейското на открито през 2014-а.

През 2015-а Петрова остана на сантиметри и от медал на световния шампионат за жени.

В Рим 31-годишната атлетка от Харманли, която повече от десетилетие тренира при Атанас Запрянов в „Локомотив“ – Пловдив влезе драматично на финала и заедно с Александра Начева ще гонят призово класиране на финала.

Габриела Петрова със Стефка Костадинова, треньора Атанас Запрянов и спортния директор на БФЛА Диан Драшков на олимпийския стадион в Рим след квалификацията

Ето какво сподели след квалификацията Габриела:

„Много ми се искаше състезанието да се развие по съвсем различен начин, но в крайна сметка е важно класирането.

Винаги съм била на мнение, че квалификацията и финалът са две различни състезания, така че надявам се на 9-и юни нещата да изглеждат по съвсем различен начин. Ще направя всичко възможно да е така!

Сега ще изкоментираме и с треньора ми къде бяха неточностите в скоковете ми. Аз го отдавам и на това, че прекалено дълго отсъствах от големите форуми и моето голямо желание да се случват нещата бързо и веднага, може би ми донесе една доза негативен ефект. Но финалът е нов ден!

Доста по-различно е да скачаш на подиум. Вчера за пръв път стъпих на него и го пробвах. Ще вляза с най-щастливата си и положителна настройка във финала. Искам да направя това, за което съм готова, защото знам, че съм положила адски много труд и вървям, че в неделя ще е съвсем различно състезание. Поздравления и за Алекс, защото и тя се връща след контузии и много голяма пауза и знам какво изпитва и й пожелавам в неделя още повече успех! Страхотно е, че ще сме двете във финала! Стефка Костадинова беше заедно с тренера. Пожела ми успех. Да видиш Стефка Костадинова на този стадион, където е поставила светивния рекорд на скок височина с 2.09 м…може само да настръхнеш и да се мобилизираш още повече. Страхотно е, благодарим й, че е тук.“

Със съдействието на www.bgathletic.com и www.sportal.bg

Снимки: списание „Атлетика“/БФЛА

Share Button