Рим 2024: Божидар Саръбоюков: Доволен съм от състезанието в квалификацията

Божидар Саръбоюков се класира за втория си европейски финал на скок дължина при мъжете на 7 юни в Рим, Италия.

Само на 18 години Божидар се класира четвърти на скок дължина на европейското първенство в зала в Истабул в началото на 2023-а и по-късно постигна 8.22 – национален рекорд за юноши през лятото на същата година.

Година преди това през 2022-а той вече бе медалист от световното първенство за юноши и девойки под 20 години в скока на височина.

През 2024-а той вече има три състезания над 8 метра, едно от които бе в квалификациите в Рим.

Ето анализа за квалификацията и прогнозата на Божидар за финала на скока на дължина в събота (8 юни):

„Доволен съм от състезанието в квалификацията. Най-важното беше да премина през нея а и се надявам това да е било трудното и утре да скачам по леко. Разбира се, с подиум е по-различно, но смятам, че всеки, който е подготвен, може да покаже резултати.

Конкуренцията е силна, но ще преди да дойда, видях кои ще сме в сектора тук и очаквах силно състезание. Има много състезатели над 8 м през сезона и се надявам наистина утре да стане добър финал. За медал ще ми е нужно невъзможното. Смятам, че от тези, които преодоляха квалификационната норма, всеки ще има възможност да се бори за медалите.

Имам още какво да работя по техниката си, но имам малко проблеми с коленете и е трудно да я практикувам изцяло на тренировки. Смятам, че засега се получава много по-успешно от зимата и се надявам да става все по-добре.

Стефка Костадинова също ни подкрепя тук и ни каза, че ни носи късмет с присъствието си на този стадион, където е постигнала световния си рекорд  и ни ще ни стиска палци за финалите. Пожелавам успех и на Мирела Демирева след като Александра Начева и Габриела Петрова се класираха за финалите на троен скок.“

Със съдействието на www.bgathletic.com и www.sportal.bg

Снимки: списание „Атлетика“/БФЛА

Божидар Саръбоюков със световния рекордьор за юноши Матия Фурлани и световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова
Share Button