Рим 2024: Александра Начева: С треньора сме се разбрали, че без нерви не може

Александра Начева постигна най-силния резултат в квалификацията на троен скок на европейското първенство в Рим, Италия на 7 юни и доведе личния си рекорд до 14.29.

Кариерата на Начева започна шеметно през 2017-а със сребърен медал от световно първенство за юноши и девойки под 18 години и премина през световна титла за девойки под 20 години през 2018-а и първо място на младежките олимпийски игри през октомври същата година. Александра взе и сребро от еврошампионата за девойки под 20 години през 2019-а, но след това цели пет години травми и различни здравословни проблеми спъваха развитието на талантливата пловдивчанка до 2024-а.

Възпитаничката на Стойко Цонов напомни за класата си в Рим и излиза като фаворитка за медал на финала на троен скок. Ето какво сподели Александра пред българските медии в Рим след квалификацията:

Не искам да се радвам предварително, защото това е само квалфикация, Радвам се, че покрих нормата, можех и от първи опит, но все пак добре е, че го направих от втори и отивам на финал с първи резултат. За момента съм лидер след квалификацията, но по-важно е какво ще направя на финала.

С треньора сме се разбрали, че без нерви не може – няма да стане без такива моменти, но това ми дава хъс и мотивация. Аз не мога без нервни състояния.

Два лични рекорда – малко е клише, но наистина не мога да ви опиша каква радост изпитвам, че съм на такива резултати. Има моменти през тези години, в които съм си мислела, че няма да се върна тук. Всички ми казваха, че “където е текло, пак ще тече„.

След всяка година губех все повече мотивация, въпреки че не съм спирала да тренирам и да се боря. Минах през две операции, неуспехи, последни класирания… въобще само ние със Стойко Цонов си знаем. Но съм щастлива, че всички тези усилия се отплатиха. Радвам се, че отново съм в челните позиции в Европа. Надявам се да се класирам и за олимпийските игри в Париж и там да представя страната ни успешно. Просто последните 2-3 седмици ми е доста емоционално. Надявам се и на ново лично постижение на финала, защото чувствам, че това не е всичко, на което съм способна. Дошла съм за медал!

Мисля, че още никой не се усеща напълно подуима, на който скачаме. Но както се видя, че си направих лично, значи не е толкова зле положението. На мен лично ми допада. На загрявката направих един стабилен, хубав опит, който трябва да го повторя на финала и няма да имам проблем. Тук, самият Олимпийски стадион, те кара да се чувстваш специален и все едно си величие. А това още повече те мотивира, кара те да изкараш шампионското от себе си.

Със съдействието на www.bgathletic.com и www.sportal.bg

Как Начева и Габриела Петрова се класираха за финала вижте тук

Share Button