Рим 2024: Квалификационните норми на Начева, Петрова, Саръбоюков и Демирева

Първите български атлети, които ще стартират на европейското първенство в Рим, Италия на 7 юни ще бъдат Александра Начева, Габриела Петрова, Божидар Саръбоюков и Мирела Демирева.

И четиримата се целят в олимпийски квоти и предно класиране на еврошампионата, но първо трябва да преодолят квалификациите на своите дисциплини.

Начева и Петрова стартират първи в пресявките на троен скок, а задачата им е да постигнат 14.10, за да се класират директно за финала. Габриела има през зимата метраж от 14.38, а през сезона на открито 14.19. Начева доведе личния си рекорд до 14.23 на балканския шампионат само преди 10 дни на 26 май в Измир, Турция.

Саръбоюков ще трябва да скочи точно 8.00, за да се бори за призово класиране на скок дължина вечерта на 8 юни. Той взе среброто на балканския шампионат с резултат 8.12.

Квалификационната норма в скока на височина за жени за Мирела Демирева е 1.92, а тя има през този сезон 1.93.

Във временното класиране за олимпийските игри „Пътят към Париж“ Мирела Демирева е на 23-а позиция при 32 квоти за скока на височина, Божидар Саръбоюков е на 27-о място в тази класация, която също има 32 места.

Начева е на 41-о място, но три състезания с резултат над 14 метра ще я изстрелят в топ 20 на дисциплината, което ще й даде почти сигурна квота за игрите.

Петрова няма пет състезания от 2022-а и не влиза все още в класацията, но при два резултата в Рим (квалификации и финал) също ще влезе в позиция за олимпийска квота.

Разбира се, ако четиримата постигнат норматив (14.55 на троен скок, 1.97 на скок височина и 8.27 на скок дължина) директо се класират за игрите в Париж.

Ето и графика на нашите атлети в Рим.

Снимки: списание „Атлетика“ и Емона Цончева

Share Button