Рим 2024: Добримир Карамаринов: Европейското първенство се завръща в Рим след 50 години

Европейската атлетика даде пресконференция в навечерието на европейското първенство в Рим, Италия в централата на италианския олимпийски комитет КОНИ на 6 юни.

Президентът на организацията Добромир Карамаринов даде изявление за над 100 журналисти от цял свят в компанията на президента на италианската атлетическа федерация Стефано Мей и супер звездите на атлетиката – олимпийските шампиони на Италия – Марсел Джейкъбс (100 м), Джанмарко Тамбери (скок височина), Антонела Палмисано (20 км спортно ходене и олимпийската и световна шампионка на скок дължина Малайка Михамбо (Германия), световната и европейска шампионка на 400 м с препятствия – Фемке Бол (Нидерландия) и една от на-силните многобойки в историята Катарина Джонсън-Томпсън (Великобритания).

Рим ще бъде домакин на едно историческо европейско първенство 50 години след като е бил домакин на същото събитие през 1974-а. – започна изявлението си Карамаринов. – „Ще участват 48 атлетически федерации и близо 1700 атлети. Най-важното е, че италианският отбор ще участва с пълен състав и рекотрден брой пред собствена публика. Мисля, че това е най-силният атлетически отбор в Европа. Самото първенство ще бъде уникално, защото за първи път имаме бонуси за най-силните постижения и програма ма посланниците на атлетиката – нашите най-силни атлети, които ще участват в Рим. Трудно е да се организира европейко първенство в олимппийска година. Това се се случвало два пъти – Хелзинки 2012 и Амстердам 2016. За съжаление не успехме да го организираме в Париж 2020 поради пандемията. Затова каня жителите на Рим да поздравим най-големите звезди на европейската атлетика на удивителен исторически стадион.

Разбира се, искам да благодаря на президента на италианската федерация Стефано Мей, на местния организационен комитет, на всички институции в града, на доброволците и всички членове на отбори, които са тук.

Последно искам да пожелая успех на всички атлети, които са главните герои в този спектакъл и мисля, че в последния ден на първенството ще празнуваме най-силния европейски шампионат в олимпийска година.“

България участва с 10 атлети в Рим!

Снимки: списание „Атлетика“

Share Button