Починаха легендарни треньори в бяганията – Стефан Петков и Пенчо Пенев

Двама от най-големите треньори специалисти в бяганията починаха в рамките на няколко дни.

Треньорът на едни от най-силните атлетки в бяганията в България за всички времена Стефан Петков почина на 18 май в София на 91 годишна възраст.

Петков бе наставник на единствената българка носителка на олимпийски медал в бяганията Николина Щерева – сребърна медалистка на 800 м от игрите в Монреал 1976, когато постига – 1:55.42 – национален рекорд неподобрен и до днес.

Стефан Петков с Николина Щерева

Петков помагаше в организацията на Софийския маратон дълги години след края на треньорската си кариера.

Повече за живота и професионалния път на Стефан Петков вижте в сайта на статистика Александър Вангелов.

Четири дни след кончината Петков на 22 май във Варна си отиде и Пенчо Пенев – най-възрастния треньор в България. По-рано през тази година варненския специалист, навърши 95 години. Той практикуваше треньорската професия до миналата година и работеше с национални състезатели.

Пенев участваше и в програмата „Детска атлетика“ на Българска федерация лека атлетика.

Ето какво написа за него един от последните му национални състезатели Димитър Балев:

„По-рано днес своя житейски път е завършил моя треньор Пенчо Пенев!

Каквото и да се каже за тази личност ще е малко, но аз ще го запомня като изключителен човек, който е безкрайно мотивиран, амбициозен и ведър. Треньорът Пенев винаги е бил с мнение, но и с безкрайното желание за конструктивен диалог. Човек с голяма нетърпимост към неправдите около нас, но запазил безкрайния си оптимизъм за по-доброто бъдеще!

Годините, в които работихме заедно всеки ден, са един от най-прекрасните периоди в моя живот! Заедно постигнахме много успехи, противно на очакванията на другите!

Разбира се на Пенчо Пенев дължа всички резултати, които съм постигнал в атлетиката, но най-важното постижение ще остане това, че той подбра страхотен отбор, с който да работим. Тренерът има невероятен усет за хората. Той винаги твърди, че тренира личности, а чак след това състезатели. Прав е!

Пенев в състезателните си години

Ако има едно нещо, от което всички да се поучим, е че човек трябва да има амбиция! Пенчо Пенев казва “Един войник, който не иска да стане един ден генерал, не е никакъв войник”! И отново е прав! Трябва да си поставяме целите високо и да ги следваме, дори и ако другите смятат, че са невъзможни.

Искам хората да отпразнуват страхотния живот, който Пенчо Пенев изживя! Аз съм щастлив, че ние се срещнахме!

Тренер, вашият завет ще продължи!“

Вижте и какво написа Алексанър Вангелов за Пенчо Пенев тук

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com изказва съболезнования на близките на Стефан Петков и Пенчо Пенев!

Share Button