Мирела Демирева е трета  на турнира в Ходжов, Саръбоюкова с 1.80 в Ханя

Най-добрата ни атлетка в скока на височина Мирела Демирева записа резултат 1.88 на турнира в Ходжов, Полша на 18 май.

Демирева зае третото място като само Мария Жоджик (Беларус) и Брит Веерман (Нидерландия) скочиха 1.90, за да се пласират преди българката в крайното класиране.

Мирела се готви усилено за европейския шампионат в Рим, Италия, а мястото й в световната ренкинг листа е 26-о, което засега й дава право за участие на олимпийските игри в Париж. За да „подпечата“ визата си за там 34-годишната Демирева трябва да преодолее 1.97.

Това бе седмото състезание на Мирела за тази година, а най-добрият ѝ резултат е 1.93.

На следващия ден (19 май) най-силната ни девойка на скок височина Ирен Саръбоюкова участва на турнир в град Ханя на гръцкия остров Крит. 18-годишната Ирен скочи 1.80 и зае четвъртото място при жените. Преди Ирен в класирането се наредиха гъркините Панайота Доси и Татяна Гусин с 1.88, както и Аурора Вичини (Италия) – 1.80.

През годината Саръбоюкова има 1.85 в зала, с което заема 10-о място в световната ранглиста за девойки под 20 години – три месеца преди световното първенство за тази възраст в Лима, Перу.

Братът на Ирен – Божидар, който е атлет номер 1 на България за 2023-а, зае второ място на скок дължина на турнир в Инсбрук, Австрия на 18 май.

Share Button