Научна конференция посветена на “100 години българска атлетика“

Научна конференция организирана от Катедра „Лека атлетика“ при Национална спортна академия „Васил Левски“ се проведе в НСА на 14 май.

Конфренцията се организира за 46-ата поредна година, но през 2024-а бе посветена на 100 години от създаването на организираната атлетика в България.

При откриването на конференцията, която бе в обновеата заседателна зала на етаж 3 в ректората, бяха наградени атлетите от отбора на НСА, които поставиха Академията в челото на класацията на националната Универсиада на 10-11 май в Стара Загора. Атлетите студенти бяха наградени лично от ректора проф. Красимир Петков, дн в присъствието на ръководителя на катедра „Лека атлетика“ доц. Григор Гутев и председателя на атлетически клуб КЛАСА Пламен Нягин.

Първият доклад на конференцията изнесе Антон Бонов от Българска федерация лека атлетика, която бе на тема „Начало и успехи на атлетиката в България и перспективи за развитието ѝ“. След презентацията Бонов благодари на ръководството на НСА за ползотворното сътрудничество и връчи на ректора проф. Петков (на снимката долу) символичен състезателен номер и фланелка на националния отбор.

Историческите успехи на българската атлетика бяха допълнени по група дисциплини от преподаватели от катедра „Лека атлетика“ като доц. Ивайло Лазаров говори за спринта, главен асистент Тереза Маринова (олимпийска шампионка на триен скок от Сидни 2000) за скоковете, доц. Румяна Карапетрова за хвърлянията, а доц. Петър Пеев за бягания на средни и дълги разстояния и спортното ходене.

Бронзовата медалистка на 100 м с препятствия от Мюнхен 2002 Яна касова, която е докторант в катедрата представи интерестно историческо изследване за селекцията на първия български олимпийски отбор по лека атлетика през 1924-а година.

Първата част на конференцията завърши с доклад на подготвен от доц. Пламен Нягин, проф. Апостол Славчев и доц. Станка Миланова, който разказва за най-големия атлетически клуб в България в момента – КЛАСА (Клуб по лека атлетика към спортната академия).

Във втората част на научната конференция студенти, преподаватели и треньори сред които и големия експерт в спринта Христо Стоянов изнесоха доклади и резюмета на изследвания, много от които ще прерастнат в дисертации.

Възпитаниците на проф. Михаил Бъчваров – проф. Апостол Славчев (вляво) и проф. Марин Гъдев връчиха приз на Мартин Аргиров за доклад изнесен на конференцията. 48 часа по-късно Аргиров направи дебют в бягането на 2000 м стипълчейз на турнира „Нови звезди“.

Tрадиционно за 15-ти път бе връчен приз на името на проф. Михаил Бъчваров, ДН, за доклад с научно-приложна стойност. Призът, учреден от възпитаници на професора, тази година бе заслужен от Мартин Аргиров, студент в 4 курс на факултет Спорт, представил доклад на тема: „ Състояние и тенденции в развитието на дисциплината 1500 м за мъже“.

Два дни след конференцията катедра „Лека атлетика“, КЛАСА и Българска федерация лека атлетика организираха съвместно 46-ото издание на международния турнир „Нови звезди“, който се проведе на атлетическа база на НСА.

Share Button