Тихомир Иванов победи в Кипър и покри норматив за европейското първенство в Рим

Най-добрият ни атлет в скока на височина Тихомир Иванов победи на турнира в град Лимасол, Кипър.

29-годишният атлет първо се справи с конкуренцията с 2.24, а след това преодоля и 2.26 – норматив за европейското първенство в Рим, Италия. Това е и най-добрият опит на Иванов от 2021-а година, когато той скочи 2.28 в олимпийската година.

 След това плевенчанинът смени треньора си Георги Гетов с Георги Помашки (наставник на най-силните гръцки атлети и олимпийския шампион в скока на дължина Милтиадис Тентоглу) и започна да тренира предимно в столицата на Гърция – Атина.

В Кипър Тихомир започна без грешка на 2.09, 2.14, 2.17 и 2.21. Височините 2.24 и 2.26 превзе от втори опит, а след това направи два неуспешни скока на 2.28 и един на 2.31.

Именно 2.31 е личния рекорд на Иванов, с който той вече е на пето място в европейската ранглиста (без да се броят руските и беларуските атлети, които нямат право на участие в международни състезания).

Ето и кои български атлети имат норматив за европейското първенство в Рим и постиженията, с които се класират за състезанието:

Божидар Саръбоюков  – скок дължина – 8.22

Пламена Миткова  – скок дължина – 6.70

Мирела Демирева – скок височина – 1.93

Габриела Петрова – троен скок – 14.38

Ясна Петрова – 10 000 м – 32:36.97

Тихомир Иванов – скок височина – 2.26

Очаква се още няколко българи да атакуват нормите и квоти за първенството, а сред тях са Александра Начева (троен скок), Валентин Андреев (чук), Иво Балабанов (3000 м стипълчейз), Милица Мирчева (бягания на дълги разстояния), Димитър Ташев (троен скок), Лъчезар Вълчев (троен скок) и др.

Билети за европейското първенство в Рим все още може да се закупят с намаление от 25 процента тук, а още една звезда потвърди участието си там – световният рекордьор на десетобой Кевин Майер (Франция).

Снимка: Ивайло Дончев

Share Button