Александър Бърдаров със забележителен напредък на чук при юношите

Специализираният турнир по хвърляния „Дионисополис“ се проведе на 11 май в Балчик с няколко качествени резултата и рекорди.

Представителите на домакините от „Черно море 2005“ – Балчик Валентин Андреев и Преслав Вълев постигнаха лични рекорди на чук, за което www.atletikabg.com вече писа.

Бърдаров влиза с летящ старт в мятането на чук

Масивен личен рекорд при юношите под 18 години регистрира и Александър Бърдаров, който подобри с повече от 11 метра личния си рекорд с 5-килограмовия уред и помете конкуренцията в тази дисциплина.

Александър Бърдаров (вляво) заедно с треньора Андриан Андреев и Димо Андреев, с които вече имат нормативи за европейското първенство за юноши и девойки в Банска Бистрица

16-годишният Бърдаров е от Русе и бе най-добър в тази дисциплина при момчетата под 16 години през 2023-а с резултат 60.56 с 4-килограмовия чук.

Младият талант е внук на треньора Атанас Нейков, който пък е първия наставник на известния специалист – Андриан Андреев. След като Нейков почина преди 2 години, Андриан стана треньор на Александър и направи мемориал в памет на първия си треньор.

Бърдаров пътува специално от Русе до Балчик, за да тренира при Андриан Андреев, заедно с още няколко майстори на чука в черноморския град известен с отличната си база за хвърляния.

Още ненавършил 16 години на 25 февруари тази година той постигна 57.04 с 5-кг чук и взе сребърния медал на националната купа по хвърляния при юношите под 18 години.

Два месеца по-късно Бърдаров вече надгражда с фантастичен резултат 68.11 на 11 май в Балчик. Той започна с личен рекорд от 62.92 във втория опит и направи перфектното мятане в четвъртия кръг с 68.11, след което отново доказа добрата си форма с 63.20 в последния опит.

Новият личен рекорд на Александър Бърдаров го изпраща на 15-о място в световната ранглиста и на 12-о в европейската и и вече има норматив за еврошампионата в Банска Бистрица, Словакия.

Теодора Андреева

Теодора Андреева с нов рекорд на чук при девойките под 18 години

В надпреварата на чук при девойките под 18 години Теодора Андреева (Черно море 2005 – Балчик) подобри националния рекорд. 14-годишната Теодора изпрати 3-килограмовия уред на 53.83 м и подобри с 1 сантиметър стария рекорд на друга атлетка от Балчик Екатерина Димова, която бе начело на ранглистата с 53.82. Близначката на Теодора – Симона пък бе първа на диск при момичетата под 16 години с резулатат 35.50.

В тази възраст номер едно при момчетата на копие бе Димитър Воденичаров (КЛАСА), който победи с 52.30. Димитър направи национален рекорд в тази дисциплина на турнира в Шабла на 27 април с 53.82.

Близначките Андрееви се подготвят при баща си Андриан заедно с брат си Валентин, а Димитър също тренира при баща си – Борис Воденичаров.

Рекордьорът ни на чук при юношите Валентин Андреев със сестрите си Теодора (вляво) и Симона.

Маргиеви със страхотни резултати

Залина Маргиева спечели в дисциплината чук жени в Балчик с най-добър резултат в Европа за годината – 75.95. Освен този опит молдовката направи още едно мястане от 75.91 и вече сред основните претенднтки за медали на европейското първенство в Рим. Нчело на световната ранглиста са три американки и световнаята шампионка от Будапеща 2023 – Камрин Роджърс от Канада.

При мъжете братът на Залина – Сергей постигна абсолютно същия резултат – 75.95 и е в топ 15 на Европа, а Валентин Андреев със 73.33 е на 32-о място на континента.

Пълните резултати от турнира вижте тук

Снимки: Марияна Върбанова

Share Button