Рим 2024: Представиха медалите на европейското първенство

Европейското първенство по лека атлетика за мъже и жени ще се проведе в Рим, Италия от 7 до 12 юни.

Месец преди старта на първенството на 7 май на олимпийския стадион в Рим бяха представени медалите, които ще получат първите трима във всяка дисциплина.

Красивите метални кръгове са с диаметър 85 милиметра и изобразяват един от символите на Рим – Колизеума задно с логото на първенството и стилизиран атлет.

Медалите бяха представени от президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов и президента на италианската атлетическа федерация – Стефано Мей, който е и бивш европейски шампион на 10 000 м.

Мей съобщи, че повече от 100 италиански атлети ще участват в състезанието, а сред тях са и всичките им олимпийски шампиони от Токио 2020.

Кметът на Рим Роберто Гуалтиери също чака с нетърпение шампионата и мисли, че трасето на полумаратона, на което може да бягат и любители, ще бъде една страхотна реклама за града.

Очаква се България да участва с повече от 10 атлети на шампионата, а най-добрите за 2023-а година Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков вече имат нормативи за състезанието.

Най-популярната ни атлетка Ивет Лалова-Колио (европейска шампионка на 100 м от Хелзинки 2012), която живее до Рим със съпруга си Симоне, роди преди две седмици и обяви, че ще представи света на новородения си син Тиаго, като го заведе на европейския шампионат.

На олимпийския стадион в Рим е поставен и световния рекорд на скок височина на Стефка Костадинова през 1987-а година, а смата Костадинова ще присъства на финала на дисциплината на 9 юни.

Продажбата на билети за уникалното събитие продължава с преференциялни цени и намаления още няколко дни като се очаква за някои от сесиите билетите да се изчерпат.

За поръчка на билети с намаление вижте тук

Share Button