Маратон Варна отново определя националните шампиони на 42.195 км

Исмаил Сенанжи (Евър – Варна) и Маринела Нинева (Локомитив – Дряново) ще защитават националните си титли в маратона в морския град на 12 май.

Рекордните като брой над 1200 бегачи се очаква да участват тази неделя в състезанието по улиците на Варна. Интересът към деветото поредно издание на надпреварата е небивал и се наложи организаторите да подготвят направата на допълнителни стартови номера. Онлайн заявките вече са затворени, но все още има опция за участие чрез късната регистрация до събота (11 май) на: https://marathonvarna42km.com/registracia/

Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21.1 км и по-кратката на 10.55 км.

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи заедно потеглят участниците в класическия маратон и в полумаратона, в 9.40 ч. ще тръгнат бегачите на 10.55 км, а в 9.50 ще бъде даден стартът на най-кратката надпревара „Бягай с Декатлон“ на 2 км, предпочитана от начинаещите и от най-малките. Регистрацията за този миникрос може да се направи на https://activities.decathlon.bg/bg-BG/sport-activities/details/494638, като в деня на състезанието своите номера могат да получат само участниците в масовият старт на 2 км в зоната на старт-финала.

За втора поредна пролет Маратон Варнаа посреща участниците с обновено трасе. След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а после се включват за кратко по пътя Варна – Златни пясъци. Контролно време на маратона е 5 часа. Подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени по стандартите на Световната атлетика на всеки 5 км и на старт-финала. Анимирана карта на трасето може да се проследи на: https://youtu.be/t3qjOVJpXhk.

Няколко елитни атлети от водещите в маратона кенийска и мароканска школи ще атакуват рекордите на варненското трасе тази неделя. При мъжете на класическата дистанция респектира Шадрак Кимайо с личен резултат 2:12:52 ч. от надпреварата в Найроби, а тази година е бягал 2:17 ч. през февруари в Сплит. До него ще застане неговият сънародник Кенеди Кипкемой Роно, който пристига като шампион на 10 000 м от състезанието в Момбаса (Кения), а преди седмица бяга полумаратон в Пардубице за 1:03:30 ч. Очаква се потвърждение от двама класни маратонци от Мароко, които ще възпират кенийските атаки.

При жените във Варна пристига 27-годишната Шейла Чебет, победителка от Сплит преди два месеца с 2:40:43 ч., тя вече има и призово място в България с третото си място от тази година в Стара Загора. Конкуренция ще й бъде Рут Нанди, която преди месец грабна победата на полумаратона в Загреб с 1:16:56 ч.

Супер авторитетно участие ще има в полумаратона на 21.1 км. Във Варна ще бяга световният шампион от Кампала 2017 г. на крос в смесената кенийска щафета Бернар Корос, той е с личен рекорд 1.04:15 ч. от Дювил (Фр) преди две години.

Рекордите на маратона във Варна са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2:16:35 ч. от 2019 г., а при жените Джабет Наом (Кен) бяга преди три години за 2:33:08 ч. Последните шампиони от миналата година са Лабан Черийот при мъжете с 2.20:49 ч. и Маринела Нинева, която с 2:46:08 ч. защити титлата си от 2022 г.

Share Button