100 години лека атлетика в Сливен

Сливенската атлетика отпразнува своята 100 годишнина на 27 април в община Сливен.

На тържеството, което бе в общиската зала „Май“, присъства и президента на БФЛА Иван Колев, който поздрави сливенския атлетически клуб „Михаил Желев“ с вековния юбилей и обеща, че заедно с кмета ще се обединят и реализират проекти за рехабилитация на съществуващата писта и за изграждане на нова.

Президентът на БФЛА Иван Колев (в дясно) и кметът на на община Сливен Стефан Радев на тържеството по случай 100 години атлетика в града

Атлетите от града на Сините камъни са спечелили десетки медали от европейски и световни първенства, както и са участвали в няколко финала на олимпийски игри.

Атлетическият клуб прие преди две години името на Михаил Желев – европейски шампион на 3000 м стипълчейз и един от най-добрите бегачи в света през 60-те години на миналия век.

Името на атлетическия клуб е Михаил Желев – най-именития атлет в историята на сливенската атлетика

Големият ни треньор и препятственик в дисциплината 400 м Янко Братанов е от Сливен. Братанов се класира за два олимпийски финала на 400 м с препятствия и печели европейска титла на 400 м в зала. Рекордьорът ни на гюле при мъжете Георги Иванов завоюва световни титли при юношите и също е един от символите на атлетката в града. Предишният рекордьор на България на гюле Георги Тодоров носи атлетическа слава на югоизточния български град. Последната голяма титла в атлетиката ни при мъжете и жените бе на Радослава Мавродиева на гюле на европейското първенство в зала Глазгоу през 2019-а като тя винаги е била член на сливенския атлетически клуб.

Традициите на сливенската атлетика в спринта и бяганията се поддържат с успехите на Марияна Димитрова, Йоана Парушева и Росица Пехливанова, а скоковете са запазена марка за града с успехите на Момчил Караилиев (троен скок), Живко Петков (троен скок), Красимир Аргиров (скок дължина), Петър Иванов (троен скок), Юри Литвински (троен скок), Даниел Добрев (скок дължина) и Димитър Ташев (троен скок), който е сред най-добрите в тази дисциплини в днешни дни.

Групата на скачачите с треньора Атанас Иванов – създал и развил десетки национални състезатели

Най-бързият българин за 2023-а бе Христо Илиев, който и през тази година е в юношеска възраст и вече има норматив за световното първенство за юноши и девойки под 20 г., след като се класира четвърти в Европа на 100 м. Още няколко млади таланти от Сливен в скоковете ще подхранят националния отбор тази година.

Сливенската атлетика остана обединена в годините на прехода с един клуб, който развива всички видове атлетически дисциплини. В Сливен е и една от най-добрите атлетически бази с основен и загряващ стадион, а градът прие два пъти балкански шампионат за мъже и жени през 2011-а и 2013-а.

За да уважат празника дойдоха бивши и настоящи състезатели, треньори и деятели от близо и далеч. От своя страна СКЛА „Михаил Желев“ връчи над 40 плакети и още толкова грамоти на заслужилите през годините за развитието,  популяризирането и утвърждаването на традициите на сливенската лека атлетика, защото Царицата на спорта в града, може да се гордее не само със своята столетна история, но и с именитите спортисти.

Президентът на Европейската атлетика – Добромир Карамаринов (вляво) също е роден в Сливен

Историята на царицата на спортовете в града под Сините камъни и нейното развитие през годините припомни Стефан Георгиев, председател на СКЛА „Михаил Желев“.

Кметът връчи почетен знак – плакет на Сливен на клуба по лека атлетика за принос в развитието на този спорт в града и по повод вековния юбилей и удостои със значка на Сливен седем от бившите състезатели и треньори.

Повече за историята на атлетиката в Сливен вижте тук

sliven-sport.com

Share Button