Седем състезания за пет дни в спортния календар на БФЛА

Атлетическият сезон е в разгара си през месец май, а в дните между 11 и 16 май ще се проведат седем състезания, сред които и национален шампионат по маратон.

Международният турнир „Младост“ ще бъде първо от поредицата състезания и ще състои на 11 май (събота) от 13:30 до 19:00 часа. Турнирът е насочен към юноши и девойки под 18 години, а заявките надхвърлят 300 атлети в тази възраст от 50 клуба от цялата страна и 5 страни.

Всичките ни най-силни състезатели в тази възраст ще пристигнат в дунавския град, за да атакуват нормативите за балканския и европейски шампионати.

Зинга Фирмино Барбоса вече има два норматива за европейското първенство за юноши под 18 години, но иска още по-добри резултати и норми за световното в горната възрастова група

 Програмата за турнир „Младост“ вижте тук

По същото време (11 май) в Балчик ще се проведе 12-ия турнир по хвърляния „Дионисополис“ с участието на над 100 атлети в дисциплините гюле, диск, чук и копие, както и специализирана „Детска атлетика“ посветена на хвърлянията. Графикът на турнира е от 9:00 до 15:30 часа, а с уреди от Детската атлетика стартовете ще бъдат от 16:00 до 17:30. На чук при юношите ще участват Преслав Вълев и Димо Андреев, а при мъжете Валентин Андреев и Никола Михов. Шампионът на диск на мъже Деян Гемижев също е записан за участие в Балчик.

Валентин Андреев ще мята отново в Балчик с цел да достигне до големите шампионати през годината

Програмата за „Дионисополис“ е налична тук

На 12 май (неделя) ще се проведат три състезания от спортния календар.

Маратонът на Варна е и национален шампионат на 42.195 км. Заедно с стотици бегачи любители на 10.55 км, полумаратон (21.1 км) и маратон – 30 мъже и 16 жени ще спорят за националните титли.

Шампионът на България от 2023-а година Исмаил Сенанджи (Евър – Варна) ще има за конкуренция бегачите от „Атлет“ – Мездра – Мирослав Спасов, Николай Кауфман и Александър Василев, Николай Николов (Локомотив – Дряново), както и Владимир Кръстев (Рилски атлет – Самоков), който бяга 2:36:26 на 3 декември 2023-а във Валенсия.  

При жените в стартовия списък е миналогодишната шампионка Маринела Нинева (Локомотив – Дряново), която само преди няколко дни спечели балканската титла в тази дисциплина в Белград, Сърбия на 28 април. Записването за масовите дистанции на маратон Варна още тече и може да се регистрирате тук

Исмаил Сенанджи отново е фаворит за националната титла на маратон

Мемориалът в бяганията на средни разстояния „Веселин Даскалов“ традиционно събира над 100 участника на градския стадион в Луковит, където основните дисциплини са 800 м за дамите и 1500 м за юношите и мъжете. Още десетки деца участват в стартове на 100 м, 200 м и 400 м.

Програмата вижте тук

Лиляна Георгиева ще бяга на турнира в Пловдив

В Пловдив ще се бъде едноименния турнир, койти включва дисциплините 100 м, 200 м, 400 м, 800 м, 1500 м, скок височина, овчарски скок, скок дължина и троен скок.

Очаква се в Пловдив да стартират част от най-добрите ни атлети в скоковете в момента като: Габриела Петрова, Пламена Миткова, Лъчезар Вълчев, Димитър Ташев, Васил Русенов, Ирен Саръбоюкова, Пламена Чакърова, както и някои от добрите ни спринтьори и бегачи.

Програмата за турнира в Пловдив

Само няколко дни след натоварения уикенд на 11-12 май са турнирите „Самарско знаме“ в Стара Загора и „Нови звезди“ в София, където заявките все още са отворени, но имената на национали, шампиони, медалисти и рекордьори като Пламена Миткова, Тихомир Иванов, Иво Балабанов, Радина Величкова, Кристен Радуканова, Християн Касабов, Ива Деливерска, Галина Николова, Никол Андонова, Иван Минков Иванов и др. са вече в стартовите списъци.

Иво Балабанов ще атакува нормативи на стипълчейз за европейско първенство и олимпийски игри

Програмата за „Самарско знаме“

Програмата за „Нови звезди“

Share Button