Златните медали на Пааво Нурми се върнаха в Париж след 100 години

Един от най-великите спортисти в историята Пааво Нурми печели пет златни медала на олимпийските игри в Париж 1924-а година.

Петте ценни метални къса се върнаха във френската столица век след като бяха завоювани от „Летящият финландец“. Пресата по това време го нарича и „Финландският фантом“ и „Финландското бягащо чудо“.

През 1920-а финландския ас в бяганията на средни и дълги разстояния е познат по света с изключителните си тренировки и състезания, които се смятат за границата на човешките възможности. Нурми е суперзвезда, която надхвърля спорта, а делата и името му пълнят вестниците по цял свят, а стадионите на които се състезава се препълват с публика.

Ласе Вирен (вдясно)- четирикратен олимпийски шампион и Мика Нурми – внук на Пааво Нурми

Подвизите на Нурми на олимпийските игри в Париж 1924 го поставят завинаги в историята на световния спорт и му „бетонират“ статута на легенда. Неговите пет победи на игрите са постижение, което не достигано и едва ли някога ще се повтори в едни олимпийски игри.

Благодарение на щедроста на семейството му петте медала ще бъдат изложени в престижния музей Моне на левия бряг на река Сена в сърцето на Париж.

Медалите на Нурми са част от олимпийска колекция от отличия посветена на олимпийските игри в Париж 2024 с тема развитието на модерните олимпийски игри.

Изложбата беше представена на 26 март и ще продължи до 22 септември 2024-а.

Мика Нурми – внук на Пааво Нурми и Ласе Вирен – четирикратен олимпийски шампион бяха специални гости на откриването на изложбата.

Мика Нурми – внук на Пааво Нурми

Президентът на Световната атлетика лорд Себастиян Коу се изказа за жеста на семейство Нурми: „Световната атлетика е благодарна на семейството на Пааво Нурми, оргнизационни комитетма турнира „Игрите на Пааво Нурми“, град Турку и музея Моне в Париж за партньорството с Мзея на Световната атлетика за това, че успяха да покажат един от най-известните комплекти медали в олимпийската история след един век и той може да се види от ценителите. През годината 2024-а, когато са олимпийските игри в Париж, ние отбелязваме век от изключителните постижения на Пааво Нурми и все още ненадминатия рекорд от пет олимпийски медала от едни игри. Нурми е бил като холивидска звезда в неговото време и няколко американски президенти са срещали с него. Той е първата изстинска спортна звезда. Завършва кариерата си с девет златни и три сребърни медала и 22 официални световни рекорди, но неговите постижения в Париж включващи и дубъл на 1500 м и 5000 м в рамките на 1 час, са зенита на кариерата му.“

На олимпийските игри в Париж 1924 Нурми печели в дисциплините 1500 м, 5000 м, крос кънтри (индивидуално), крос кънтри (отборно) и 3000 м (отборно).

Златните медали на Пааво Нурми от Париж 1924

Интересен факт е, че българи атлети участват за първи път на олимпийски игри в леката атлетика в Париж 1924, техните имена са Кирил Петрунов (400 м, скок дължина и троен скок), Любомир Карастоянов (400 м), Васил Венков (10 000 м) и Александър Цветанов (10 000 м).

Снимки: Световна атлетика

Share Button