Добромир Карамаринов презентира Рим 2024 на конгреса на спортните журналисти в Испания

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов участва на Конгреса на Международната асоциация на спортните журналисти в Санта Суза, Испания.

Българинът направи презентация на европейското първенство в Рим, Италия, което е от 7 до 12 юни тази година.

Конгресът бе посветен и на 100-годишнината на Международната асоциация на спортните журналисти, а Карамаринов награди президента на организацията Джани Мерло (Италия) с плакет от Европейската атлетика. Мерло посещава всички европейски и световни шампионати по лека атлетика и вече десетилетия отразява наживо олимпийските игри.

България също получи награди от асоциацията, а известният спортен жуналист Найден Тодоров дава подробна информация за българското участие там:

„Гордост! Думата, която бих избрал между всички думи, за да опиша само с една чувството при отбелязването на 100-годишнината на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS)!

България е в началото на историята. България е част от нея и днес. А днес дава вяра – че ще бъде и утре!

Българското присъствие на 86-ия конгрес на AIPS Media 1924, на който се отбелязва вековният юбилей на организацията, е забележително.

Владислава Лазарова – шеф на спортната редакция на bTV, впечатли в силния панел за ролята на жените в спортната журналистика. Колеги от целия свят бяха впечатлени от една българка на ръководна позиция в сферата.

Ще спомена другите на сцената до Влади.

Дона де Верона (САЩ) – двукратна олимпийска шампионка по плуване от Токио 1964, избрана за „най-забележителната жена спортист“ през същата година. След оттеглянето си от плуването започва кариерата си на телевизионен спортен журналист.

Навал ел Мутавакел (Мароко) – олимпийска шампионка на 400 м с препятствия от игрите в Лос Анджелис 1984, бивш министър на младежта и спорта на Мароко. Избрана в Изпълнителния борд на МОК през 2008 г., а след това и вицепрезидент на МОК.

И още две впечатляващи дами от настоящото ръководство на AIPS –  вицепрезидентите на AIPS Жужа Чисту (Унгария) и Евелин Вата (Кения).

Станимира Атанасова от bTV бе избрана за номер 1 в света в категория Young Reporters Broadcasting на AIPS Sport Media Awards! На церемонията по връчването на световните награди за спортна журналистика по време на конгреса на AIPS в Санта Сузана (Испания) българка се качи на сцената на победителите с уникалната история „Писмо до теб“.

1887 номинации от 140 страни бяха подадени за AIPS Sport Media Awards 2023. В последната фаза останаха 33-ма… А на церемонията бяха обявени и наградени призьорите и победителите. Сред шампионите е и една българка!

На конгресите на AIPS участват и ръководители на най-влиятелните спортни организации в света като МОК, ФИФА, УЕФА, ФИГ…

От сцената на конгреса в Испания дойде и послание към спортните журналисти за 100-годишнината от българина с най-висока позиция в международните спортни федерации, президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов. Ръководещ умело „царицата на спорта“ на Стария континент, Карамаринов първо презентира предстоящото Европейско първенство по лека атлетика в Рим, а след това участва и в панела с ръководители на международни спортни организацията за „Бъдещето на спорта и влиянието на изкуствения интелект“.

И така, с България на сцената, започна отбелязването на вековния юбилей на AIPS на конгреса в Испания.

Както с България на сцената започва AIPS.

Впечатляващо е, че още докато прави първите си стъпки у нас, българската спортна журналистика се появява и на световната сцена. През 1924 г. в Париж в навечерието на олимпийските игри се учредява Международната асоциация на спортната преса. В този период безспорната активност на Иван Селвелиев, който същата година става собственик и главен редактор на вестник „Спорт”, и най-вече контактите му с колегите от Франция, са основание за доброто отношение към нашата спортна журналистика. От България е предложен и в Изпълнителния комитет на AIPS е избран Чавдар Стотойлов. Така България влиза в историята – българин е член на първата ръководна стуктура на AIPS.

AIPS ( Association International de la Presse Sportive) е учредена между въжетата на боксовия ринг на Парижкия спортен клуб. В наименованието, останало в бъдещето, тогава се обединяват представители на печатната спортна преса, защото друг вид медии не е имало. Президент става французинът Франц Райчел, а в 22-членния Изпълнителен комитет с журналисти от общо 17 нации, е и българинът Чавдар Стотойлов, който е в ръководството в първия 4-годишен мандат.

През 2022 г. по време на 84-ия конгрес имах честта да бъда избран в Изпълнителния комитет на AIPS Europe – първи българин в ръководните структури на най-голямата континентална секция към AIPS в 45-годишната й история към онзи момент и първи в ръководните структури на AIPS след историческия първи Изпълнителен комитет на Международната асоциация от 1924 до 1928 г. И ето как посрещаме 100-годишнината на AIPS – с гордост. Българска гордост на световната сцена!“

Share Button