Турнирът в памет на „Цветанка Христова“ ще се проведе за 16-и път

Двукратна олимпийска медалистка, световна и европейска шампионка, първа на Универсиада, национална рекордьорка – безброй са титлите и медалите от най-високи форуми в дисциплината диск на Цветанка Христова.

За съжаление голямата атлетка си отива само на 46 години през 2008-а г., но от софийския атлетически клуб „Юниверсал“ основават турнир на нейно име още през 2009-а. Състезанието ще се проведе за 16-а поредна година на националния стадион „Васил Левски“ в София на 24 април (сряда). Програмата може да видите тук

Дисциплините от програмата включват диск за мъже, жени, юноши и девойки, както и гюле за юноши под 18 години и копие за момчетата под 16 години.

Росен Карамфилов (Хеброс – Харманли) и Симеон Касълс (Супер спорт – Варна) са фаворитите на диск при мъжете. Националната състезателка Християна Василева (Михаил Желев – Сливен) ще се пробва в гюлето, а шампионката на България в тази дисциплина в зала Ивелина Милкова (Дунав – Русе) ще се състезава на коронната си дисциплина – диск. Шампионката на диск при девойките Мария Габрова (Атлетик – Хасково) ще бъде на националния стадион за добър резултат и победа в нейната възрастова група.

Сливенската тройка Кирил Георгиев, Петър Тодоров и Стоян Христов ще гонят резултат 17.00 с гюле 5 кг при юношите под 18 години. Този резултата ще им даде право за участие на балкански и европейски шампионати в тази възраст.

На диск (1.75 кг) при юношите под 20 години нормата за участие на балкански и световен шампионат са съответно 51.23 и 55.50.

Синът на Цветанка – Стефан

В последната дисциплина от програната – момчетата под 16 години ще участват първите трима съименници от националната купа по хвърляния в Балчик през февруари 2024 – Димитър Воденичаров, Димитър Стефанов и Димитър Кръстев.

Програмата включва и старт от веригата „А1 атлетика за младежи“ с трибой (60 м, скоко дължина и 600/800 м). Общо над 110 атлети от цяла България се очакват да стартират на турнира.

Коя е Цветанка Христова?

Цветанка Христова е една от най-добрите атлетки в 100-годишната история на българската лека атлетика. Родена е на 14 март 1962 г. в Казанлък. С този град е свързан целия живот на прославената хвърлячка. Там започва да тренира лека атлетика още на 10 години при София Пеева. След няколко години я забелязва и оценява един от най-големите специалисти в атлетическите хвърляния – Петър Рахманлиев. Под негово ръководство Цветанка се усъвършенства в дисциплината мятане диск и постига забележителни успехи, а името й става емблематично в света на спорта.

Още през 1979 г. Христова печели първия си медал (бронз) от европейско първенство за девойки.  През 1982 г. тя вече е европейска шампионка за жени в Атина. Безспорно най-големите върхове в кариерата й са олимпийските медали от Сеул 1988 г. (бронз) и Барселона 1992 г. (сребро), както и световната титла през 1991 г. в Токио.

Сред колекцията на българката има още множество престижни класирания и медали. Тя е световна студентска шампионка от 1987 г. в Загреб, втора на същия форум през 1985 г. в Кобе, Япония, сребърна медалистка от европейското първенство в Щутгарт през 1986 г.  През същата година Христова печели веригата Гран-при на диск и е трета в генералното класиране от всички атлети.

Националният рекорд на Цветанка е 73.22 – осмо постижение за всички времена, а тя десетки пъти е печелила държавните шампионати в дисциплината.

След пика на кариерата си Христова се отдава на треньорска дейност, а нейни възпитаници са били националния рекордьор на копие Кольо Нешев, Румяна Карапетрова, Енчо Щерев, медалистката от параолимпийските игри в Пекин 2008 – Даниела Тодорова и много други млади хвърлячи. Цветанка също поддържа форма и участва на световното първенство в Атина през 1997 г. и олимпийските игри в същия град през 2004 г.

В ученическите си години Цветанка е пълна отличничка в елитна гимназия в Казанлък, а любимия й предмет е математиката. Висше образование завършва във ВИФ (НСА). През 1999 г. ражда сина си Стефан.

На 13 ноември 2008 г. славната атлетка си отива от този свят само на 46 години покосена от коварна болест – рак на белите дробове.

Европейска шампионка – 1982 г.

Вицешампионка на Европа – 1986 г.

Световна шампионка – 1991 г.

Вице-шампионка на олимпийските игри през 1992 г.

Бронзова медалистка на олимпийските игри през 1988 г.

Световна студентска шампионка – 1987 г.

Share Button