Ръс Кук стана първият човек пробягал Африка от юг на север

Почти година след като стартира едно от най-големите бегачески предизвикателства и преминал през пустини, планини и джунгли в 16 държави британецът Ръс Кук прекоси Африка и финишира успешно на крайбрежието на Тунис с чаша ягодово дайкири на 7 април 2024-а.

Задачата на червенокосия англичанин бе да покрие дистанция равняваща се на 385 маратона (16 300 км) и да финишира около Коледа 2023-а. Вместо това чудакът от крайбрежния английски град Уърдинг се сблъсква с 352-дневно предизвикателство свързано с драми и животозастрашаващи ситуации по пътя му от Южна Африка до средиземноморския бряг в Тунис.

Кук и отборът му имат трудности с пресичането на границите и полицейския ескорт по пътя. Той страда от болести, контузии и тежкия терен, по който понякога трябваше да премине. В неделя Ръс завърши последния си маратон и бе приветстван от хиляди хора в социалните мрежо, където набра популярност, подвигът му бе документиран, а епичното преживяване набра над 650 000 английски лири (около 1 500 000 лв) за различни благотворителни каузи.

Как премина бягането на Ръс Кук очаквайте в www.atletikabg.com скоро

Share Button