Рим 2024: Италианската столица усилено се готви за европейското първенство

Рим ще бъде домакин на европейското първенство по лека атлетика от 7 до 12 юни тази година.

Европейската атлетика и местните организатори представиха подробности за събитието на семинар с прес аташетата на атлетическите федерации в Европа.

Олимпийският стадион, където ще бъде първенството, е в трескава подготовка за състезанието, което приема най-добрите атлети на континента в подготовката им към олимпийските игри в Париж 2024.

Първото европейско първенство е било в Италия през 1934-а в град Торино. През 1960-а Рим приема олимпийските игри, а през 1974-а и за първи път европейско първенство на открито.

Загряващият стадион е осеян със статуи, които напомнят величието и културата на Римската империя пред две хилядолетия

Едно от най-значимите състезания на олимпийския стадион е второто световно първенство на открито през 1987-а, когато българската атлетика бележи най-успешното си представяне с три титли (Христо Марков – троен скок, Стефка Костадинова – скок височина и Гинка Загорчева – 100 м с препятствия) и бронзов медал на Цветанка Христова на диск. Именно тогава Стефка Костадинова поставя световния си рекорд на скок височина от 2.09 м, който не е подобрен и до днес.

Костадинова сподели на пресконференция по случай „100 години българска атлетика“ в началото на тази година, че ще бъде на стадиона в Рим, за да подкрепя най-добрата ни атлетка в тази дисциплина в момента Мирела Демирева, която има вече норматив за еврошампионата.

Митичният олимпийски стадион ще бъде пригоден за 40 000 зрители за еврошампионата, а трасето на полумаратона ще бъде по историческите улици на Вечния град.

Част от трасето на полумаратона

Билетите за състезанието все още са налични, а България очаква над 10 атлети на състезанието като нормативи освен Мирела Демирева, вече имат и Пламена Миткова (скок дължина), Габриела Петрова (троен скок), Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Ясна Петрова (10 000 м).

Италианската федерация ще участва със супер звездите си олимпийските шампиони Ламонт Джейкъбс (100 м) и Джанмарко Тамбери (скок височина), както и нова звезда в скока на дължина Матиа Фурлани.

За първи на европейски първенства под ръководството на президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов ще има награден фонд, който е 500 000 евро.

Билети за еврошампионата в Рим може да поръчате тук

Share Button