Пълна кенийска доминация на маратон Стара Загора

Рекордни 1000 участници от 14 държави стартираха в деветото издание на емблематичното за града бягане.

Езикиел Кипкорир и Виталине Кибий са шампиони в класическото бягане на 42.195 км на маратон Стара Загора. Деветото издание на превърналото се вече в емблематично за града събитие постави днес рекорд по броя на участниците, след като общо 1000 застанаха на старт в отделните дистанции. Състезанието отново привлече елитни атлети и определи националните шампиони по полумаратон, а това допълнително засили интригата и класата на събитието, след като най-добрите български бегачи също бяха в града на липите.

Пълна кенийска доминация имаше в маратонската и полумаратонската дистанции. На класическите 42 км и 195 метра при мъжете първи финишира Езикиел Кипкорир с резултат 2.19:26 ч. На стотни зад него със същото време остана сънародникът му Шедрак Кимайо, а трети е представителят на Турция Омер Алканоглу с 2:24:00.

При жените кенийките окупираха и трите места на стълбичката. Виталине Кибий стана шампионка с 2.45:54 ч, следвана от Розе Джепкумба 2:46:46 и Шейла Чебет 2:47:24.

Най-добрите българи в маратона при мъжете и жените бяха съответно Мариян Недялков с 3:03:30 и Надежда Ангелова – 3:06:19.

С парични награди бяха отличени най-бързите 6 в класическия маратон и медалистите на 21 км и на 10.55 км, наред с това бяха премирани и челните тройки при ветераните над 45 г. във всички дистанции. Същевременно Атлетик фитнес подкрепи най-добрите български атлети при мъжете и жените на маратон и полумаратон. Всеки участник получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42.195 км, 21 км и 10.5 км бяха отличени и с медал за участие, като спомен от събитието.

Победителите на 42.195 км Езекиел Кипкорир и Виталине Кибий

Организатори на маратона са Община Стара Загора, БФЛА, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ и Спортен клуб „Ракета“.

„Бягането начин на живот“ е мотото на традиционната верига маратони в България – Стара Загора, Варна и София. Следващият старт е на 12 май в морската ни столица, а големият финал отново е на жълтите павета с Wizz Air София маратон на 13 октомври.

Share Button