„България на Олимп“ влезе в олимпийската съкровищница на НСА

За първи път енциклопедията бе представена пред студенти и преподаватели, а паметно копие от книгата е вече в ценната колекция

Книгата „България на Олимп“ влезе днес тържествено и завинаги в олимпийската съкровищница на НСА „Васил Левски“. Спортната енциклопедия  бе представена пред студенти и преподаватели в Олимпийския образователен център на Академията, след което паметно копие бе поставено сред останалите ценни експонати на историческата сбирка. Авторите на книгата Владимир Памуков и Тодор Шабански и фотографът Бончук Андонов разказаха за многогодишната си работа по изданието, което е първото събрало цялата олимпийска история на България.

Проф. Лозан Митев представя книгата

Книгата съхранява за поколенията най-великите спортни мигове и личности, защото днес повече от всякога се нуждаем от позитивни примери, които да зареждат с енергия и оптимизъм,“ заяви Владимир Памуков, след което изтъкна и представянето на книгата пред българската спортна общественост, събрало преди няколко години за първи заедно 35 олимпийски шампиони и над 130 медалисти.

Тази книга е най-малкото, с което можем да се отблагодарим на стотиците олимпийски герои, разнесли по света името и славата на България. За първи път събрахме на едно място всичко за това, как нашите олимпийски медалисти са стигнали до отличията, стъпили на почетната стълбичка, издигнали в своя чест знамето на най-високите пилони и донесли на сънародниците незабравими поводи за гордост и национално самочувствие,“ каза Тодор Шабански, като подчерта значението на събраната информация, която за първи път представя в най-малки подробности с резултати и данни пълната картина на пътя към отличията на всеки един от българските олимпийски медалисти.

В изданието има снимки, които са изключително ценни за българската спортна история. Те отразяват един период, който за жалост едва ли някога ще се повтори като успехи и постижения на родните състезатели и треньори. Щастлив съм, че бях част от подобни радостни мигове и чрез моя обектив можех да ги споделя с милиони наши сънародници. Всичко това вече е съхранено със снимки, текстове и статистика в книгата,“ допълни доайенът на спортната фотаграфия у нас Бончук Андонов, след което разказа на младежите куриозна случка от първата си командировка като фоторепортер на Боровец.

Авторите: Тодор Шабански, Бончук Андонов и Владимир Памуков с проф. Лозан Митев

В приветствието си към присъстващите ректорът на НСА проф. Красимир Петков изтъкна значението на подобни книги за издигане на националнато самочувствие благодарение успехите в олимпийските спортове. „Подобни издания са богатство, те са съкровищница на успехите на българския спорт,“ каза още ректорът.

Проф. Лозан Митев – основател и председател на Национална олимпийска академия, подчерта колко важно е да съхраним за поколенията спортната ни памет и връзката на тези събития с образователната мисия на Олимпийския център на НСА.

С благодарност и респект към Олимпийския образователен център на Национална спортна академия „Васил Левски“ и с ангажираност към общата ни мисия: да не позволим великите мигове, личности и събития на българския спорт да минат покрай нас и да бъдат забравени,“ това послание отправиха авторите преди да сложат подписите си под паметния екземпляр на книгата.

След това те отговаряха с преподаватели и студенти в непринудената дискусия на тема „Олимпийската памет на България като вдъхновение за идните поколения.“

В книгата подробно е описан пътя към Олимп на петте олимпийски шампиони на България в лека атлетика – Иванка Христова (гюле – Монреал 1976), Йорданка Донкова (100 м с препятствия – Сеул 1988), Христо Марков (троен скок – Сеул 1988), Стефка Костадинова (скок височина – Атланта 1996) и Тереза Маринова (троен скок – Сидни 2000), както информация и снимки за останалите ни олимпийски медалисти – Василка Стоева (диск), Йорданка Благоева (скок височина), Диана Йоргова (скок дължина), Николина Щерева (800 м), Мария Вергова-Петкова (диск), Петър Петров (100 м), Цветанка Христова (диск) и Мирела Демирева (скок височина).

Share Button