Отбелязаха 100 години българска атлетика и 100 години атлетика в Ямбол

Пресконференция за поредицата атлетически събития се състоя в културно-информационен център „Безистена“ в Ямбол на 21 март.

Пресконференцията бе по повод „100 атлетика в Ямбол“ и „100 години българска атлетика“, както и поредицата атлетически събития в югоизточния град.

Заместник кметът на община Ямбол Енчо Керязов откри пресконференцията, на която присъстваха председателят на общинския съвет Антон Шиков, най-голямата атлетка от града Тотка Петрова и треньора й Йордан Атанасов, както и Антон Бонов от Българска федерация лека атлетика.

Керязов приветства гостите и поздрави атлетите от Ямбол и БФЛА за 100 годишния юбилей. Той заяви, че ще участва лично в четвъртото издание на „Ямбол рън“ в щафетата 4х2.5 км. Керязов с гордост заяви, че ще крос „Диана“ е най-старото състезание в спортния календар на БФЛА с над 60 годишна история.

Антон Бонов благодари на община Ямбол за чудесното сътрудничество с БФЛА и припомни, че в града за три дни ще се проведат четири събития свързани с атлетиката – семинар и занимание по „Детска атлетика“ на 22 март, сутрешно бягане на 5 км и кръг от веригата „А1 атлетика за младежи“ на 23 март и „Ямбол рън“ на 24 март. Бонов спомена, че всички събития са посветени на „100 години българска атлетика“ и че атлетическите клубове в Ямбол винаги имат представители в националните отбори.

Йордан Атанасов припомни защо ямболската атлетика празнува 100 години през 2024-а. Тогава ямболският атлет Васил Боев участва на 100 м в първите квалификации за олимпийските игри в Париж 1924 на столичния хиподрум. Боев не се класира за игрите, но участието му в квалификациите в София поставя началото на организираната атлетика в Ямбол.

Тотка Петрова даде съвети на младите ямболски спортисти, които присъстваха на пресконференцията и им каза, че най-важните качества за успеха в професионалния спорт са постоянство, много труд и самодисциплина. Петрова разказа за някои ярки моменти от голямата й кариера и най-вече за двете титли от Универсиадата в София, когато пред препълнените трибуни на националния стадион „Васил Левски“ в София през 1977-а печели първите места на 800 м и 1500 м като надбягва олимпийски шампионки и световни рекордьорки. Над 100 000 души за двата дни на финалите стават свидетели на победите на българката в столицата, а по-късно тя печели и световната купа на 1500 м в Дюселдорф (тогава Западна Германия).

Пресконференцията завърши с обща снимка на участниците с шампиона на 60 м за мъже Никола Караманолов (клуб Радио 999 – Ямбол) и Зинга Фирмино Барбоса, който има два норматива за европейското първенство за юноши и девойки под 18 години и едни от най-силните постижения за тази възраст на скок дължина и троен скок.

Тотка Петрова и Йордан Атанасов позираха и със специалните медали „100 години българска атлетика“ и заедно с Енчо Керязов и Антон Шиков получиха книгата „За Царицата с признание и любов“ на Григор Христов.

Зинга Фирмино Барбоса и Никола Караманолов на пресконфенцията в Ямбол
Share Button