100 години българска атлетика: Христо Марков и Тереза Маринова се включиха в честването на вековния юбилей

Олимпийските шампиони в тройния скок от Сеул 1988 Христо Марков и от Сидни 2000 Тереза Маринова участваха в поредна пресконференция в пресклуб „България“ по повод 100-годишнината на българската лека атлетика на 18 март в София.

На срещата с медиите присъстваха още президентът на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев и главният редактор на списание „Атлетика“ Антон Бонов.

Президентът на БФЛА благодари на големите шампиони, че се включват в инициативата за вековния юбилей на федерацията и им даде думата да разкажат пред медиите интересни моменти от общата си работа, а също така и спомени за най-големите им успехи, като състезатели.

На Олимпийските игри в Сеул напрежението беше върху целия отбор. Преди това бяхме на подготовка в Япония и пътувахме първи. След пристигането ни избухна скандалът с вдигането на тежести. Беше много стресова ситуация. Самото състезание беше много тежко. Един любопитен момент беше, че преди първия ми опит на пътеката кацна един бял гълъб. Спечелването на олимпийската титла бе сбъдната мечта за мен. Битката беше най-вече с мен самия. Тогава имахме много силен отбор, бяхме като лавина, особено в скоковете“, коментира Христо Марков. Той разкри, че е навлязъл рано в мъжката атлетика и това му е дало шанса да работи сред големи атлети и треньори. „Учехме се в движение“, каза Марков, а по повод своя треньор – покойния Чавдар Чендов и добави: „Той беше уникална личност. Не мислеше за нищо друго освен за спорт.“

Тереза Маринова, която става олимпийска шампионка на същата възраст и ден като треньора си Христо Марков – на 24 септември в Сидни през 2000 година.

За мен най-тежката ми година бе 1999/2000, но преломната беше 1996 година. До световната титлата тренирах под ръководството на Светослав Топузов, а после трябваше да взема важно и много трудно решение да работя с друг треньор. Отидох при Христо Марков и подписах документ, че започвам работа с него в петък, 13-и. От тогава 13-ката ми е любима. Това беше едно от най-важните решения в кариерата ми“, разказа Маринова и продължи:

Имахме трудни четири години в началото, а най-тежко беше през 1999-а, когато готвех летен сезон и тренирах за две дисциплини, но за съжаление претърпях инцидент на базата в Петрич. Това не ме демотивира, а напротив. Няма да забравя как, когато се възстановявах стадион „Васил Левски“ още не беше претърпял ремонт и тъй като входът бе наводнен, а аз още ходех с патерици, Христо Марков ме пренасяше на ръце, за да мога да вляза и да тренирам с гипса. Може би това са и най-хубавите ми моменти, тъй като и до ден днешен знам, че ще преодолее всички трудности в живота.“

Колкото до участието си на Игрите в Сидни, Тереза Маринова добави: „Бях феноменално добре подготвена и бях готова за световен рекорд, но рекордът остана моя несбъдната мечта. Искам някой ден да повторя успеха на Христо в треньорска професия. В днешно време е още по трудно да се занимаваш с елитни атлети, но не трябва да се отказваме, а да продължаваме да опитваме.“

Маринова добави, че от методиката на Христо Марков ключово е било постигането на най-добрите резултати на големи първенства. „Спортната форма е управляем процес и когато тя се управлява правилно, може да бъде решителна за това кой ще победи“, каза олимпийската шампионка, а треньорът й Христо Марков допълни: „Преломният момент за нея преди Олимпиадата беше на състезание в Атина, когато тя бе несигурна в себе си, но аз бях категоричен, че трябва да продължи да скача в състезанието и добрият резултат дойде. Това бе много тънък психологически момент.“

Попитан за настоящите национали в леката атлетика Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова, Христо Марков коментира: „Те са много хубави деца. Не ги познавам лично, но имам представа от интернет. Но навремето имаше дисциплини, всички тренираха по лагера с личните си треньори. Ако искат да имат бъдеще, техните треньори трябва да бъдат подсигурени да работят с тях и да си обменят опит.“ Президентът на БФЛА Иван Колев разкри, че е организирал за в бъдеще националите да са заедно на лагер и треньорите да си помагат в работата един на друг. Първият такъв лагер ще е през април в Габрово.

Снимки: Антон Узунов

Share Button