100 години българска атлетика: Стефка Костадинова: Леката атлетика е моята спортна любов

Най-добрата българска атлетка за всички времена Стефка Костадинова бе гост в поредицата срещи с медиите на 22 февруари в пресклуб „България“ на националния стадион „Васил Левски“ в София.

Ето и част от богата визитка на уникалната атлетка, която е президент на Българския олимпийски комитет, и все още буди възхищение у всички фенове на атлетика у нас и по света.

 • Стефка Костадинова е родена в Пловдив на 25 март 1965 г.
 •  Започва да тренира лека атлетика при Добри Иванов, след това при Еньо Тодоров, а от 1983 до 1997 г. се подготвя при Николай Петров.
 • Олимпийска шампионка на скок на височина в Атланта ’96 с олимпийски рекорд (2.05 м). Сребърен медал от Олимпиадата в Сеул ’88, четвърто място от Игрите в Барселона ’92.
 • Двукратна световна шампионка на открито – в Рим ’87 със световен рекорд (2.09 м) и в Гьотеборг ’95.
 • Пет пъти световна шампионка в зала (Париж 1985 & 1997, Индианаполис ’87, Будапеща ’89 и Торонто ’93.
 • Европейска шампионка на открито в Щутгарт ’86.
 • С четири златни (Атина ’85, Лиевен ’87, Будапеща ’88 и Париж ’94) и един сребърен (Генуа ’92) медали от ЕП в зала.
 • Три световни рекорда на открито (2.07 м, 2.08 м от 1986 г. и 2.09 м от 1987 г.) и три световни рекорда в зала (2.04 м и 2.05 м от 1987 г. и 2.06 м от 1988 г.).
 •  Носителка на спортен Оскар за 1987 г.
 • Победителка на Световната купа в Канбера 1985 г. и на Европейската Купа през 1985 & 1987 г.
 • В спортната си кариера има завършени общо 132 състезания с резултат от 2.00 м и повече, както и 197 скока над 2.00 м.

Костадинова пожела успех на новия президент на Българска федерация лека атлетика Иван Колев и разказа за някои вълнуващи моменти от успехите й пред медиите, както и припомни някои тежки състезания и даде съвети на младите български атлети.

За олимпийските игри в Сеул 1988 г, когато печели сребърен медал:  “Стартът в скока на височина бе към края на Игрите и аз преживях резултатите на всички българи преди мен. Като че ли не ми останаха сили от емоции. Може би Господ реши да остана втора и слава Богу, защото, ако бях станала олимпийска шампионка, щях да се откажа от спорта. Това, че останах втора беше голям шок за мен и така останах в атлетиката до 1996 година и игрите в Атланта. Там бях във формата на живота си. Ако гъркинята /Ники Бакояни/ беше скочила 2.05 м, бях готова за 2.10 м“, спомня си недостижимата Стефка за преживяното на Игрите в Атланта 1996 си, когато сбъдва мечтата си за олимпийско злато. „За тази Олимпиада много вярвах и тренирах, а явно Господ ме обича и успях да спечеля“, каза Костадинова. „Дай Боже българка да стане световна и олимпийска шампионка и да направи световен рекорд.“

За житейската й философия:

Вдъхновявам се от хората, които се борят, които не предават приятелите си. Обичам да съм позитивна. Мразя агресивните. Научила съм, че големият спортист не мрънка. Големият е голям, защото не мрънка, а мрънкат малките.”

За атлетика:

Леката атлетика е моята спортна любов. Тя ме направи известна. Даде ми самочувствие и сила. Успехите, които постигнах не са само мои, но и на моя клуб, и треньори, така че поклон пред всички лекоатлети и поклон пред царицата на спортовете”, изрази своите чувства към олимпийски спорт номер едно великата Стефка Костадинова.

За сегашните български атлети и как да печелят:

Има уникални таланти в днешната българска атлетика. Дай Боже българин/българка да се качи на Олимп, да стъпи на световния връх, защото леката атлетика го заслужава. Благодаря на тези български атлетки, които държаха световния рекорд преди мен – уникалните Йорданка Благоева и Людмила Андонова, както и на другите момичета, които скочиха над 2 метра. Този рекорд си е наш и няма да го даваме на никой. Искам и планирам да подкрепя българските атлети на големите състезания. Искам да им дам от моя опт, моята сила, моя хъс и моето самочувствие, защото колкото и да си в спортна форма трябва да имаш невероятно самочувствие, за да не плашиш от големите имена. В едно състезание стартът е еднакъв за всички. Няма значение кой колко личен рекорд има преди старта. Отиваш на състезанието, концентрираш се, вярваш си на треньора и смело напред.“

Share Button