Комисията по планински бягания към БФЛА с шампиони и рекордьори

Съставът на новата комисията по планински, ултра и трейл бягания бе обявен официално в страницата на Българска федерация лека атлетика, а нейният състав е от шампиони и рекордьори в бяганията на средни и дълги разстояния.

Основна цел на комисията е подпомагане на спортно-състезателната дейност и допълнителните мероприятия в областта на планински, ултра и трейл бягания към БФЛА.

Ето имената на членовете на комисията:

Костадин Кисьов – председател на комисията – бивш национален състезател на България в планинските бягания, шампион на България на 800 м в зала, преподавател в катедра „Лека атлетика“ към Национална спортна академия „Васил Левски“ в София.

Иванка Бонова – треньор по лека атлетика и бивш национален състезател с най-големи успехи в бяганията на средни и дълги разстояния с 45 годишен треньорски стаж. Наставник на над 1000 състезатели като стотици от тях са шампиони и медалисти от национални шампионати и участници в националния отбор на България в различни дисциплини – от 110 м с препятствия до маратон и планински бягания. Бивша национална рекордьорка на България на 400 м и една от най-силните атлетки в историята на страната ни на 800 м с личен рекорд 1:59.7. Участничка на олимпийските игри в Монреал 1976.

Желязко Желев – бивш национален състезател в бяганията на средни и дълги разстояния с впечатляващи лични рекорди в няколко бегови дисциплини. Син на легендарния български атлет Михаил Желев (европейски шампион на 3000 м стипълчейз) и офицер от НАТО отговарящ за физическата подготовка на българските военнослужещи. Треньор на няколко елитни български бегачи.

Милка Михайлова – многократна шампионка на България в бяганията на средни и дълги разстояния, маратон и планински бягания. Михайлова има седем победи на Софийския маратон и десетки участия в националния отбор на България във всички видове бягания – писта, шосе, крос кънтри и  планински състезания. Все още активен състезател на 52 години. Треньор на повече от 100 деца, юноши и девойки в Перник, повечето от които активно участват в състезания. Организатор на шосейното състезание по бягане за подрастващи „Трелеборг и Децата на Перник“ и „Перник рън“.

Шабан Мустафа – дългогодишен национален състезател в бяганията на дълги разстояния. Многократен шампион на България на маратон и планинско бягане. Шампион на престижни планински маратони в Швейцария и световен шампион за ветерани по планинско бягане. Организатор на състезания като крос кънтри „Сунгурларска долина“, „Сунгурларе рън“, първо зимно планинско бягане и няколко издания на национален шампионат по крос-кънтри.

Кой е новият председател на Комисията по планински, ултра и трейл бягания?

Костадин Кисьов е новият председател по Комисията планински, ултра и трейл бягания към Управителния съвет на БФЛА. Едно от основните задължения на Кисьов, като председател на комисията ще бъде подобряване на координацията между УС на БФЛА и хората, и организациите, които се занимават с планински, ултра и трейл бягания (треньори, състезатели, организатори на състезания, любители бегачи, фенове на тези вид състезания и организации имащи отношение към планинските, ултра и трейл бягания, и т.н.).

45-годишният Кисьов многократно е бил член на националния отбор по планинско бягане, както и треньор в националните отбори в международни шампионати по тези дисциплини – балкански, европейски и световни първенства. Участва в организацията на различни състезания по планински, ултра и трейл бягания, както и в много от състезанията на веригата „Рън България“.

Костадин е национален шампион на 800 метра в зала през 2006 г., а в момента работи като преподавател в катедра „Лека атлетика“ към Национална спортна академия „Васил Левски“.

Като студент в НСА Костадин тренира при проф. Апостол Славчев и заема второ място на 400 м препятствено бягане на международен турнир „Вулпев – Бахчеванов“ през 2010 г. Кисьов е три пъти носител на приз „Проф. Михаил Бъчваров, дпн“ за доклад с научно-приложна стойност на Международна научна конференция „Лека атлетика и наука“, а през 2014-а печели приз „Най-добър постер“ на Международния научен конгрес „Спорт, стрес, адаптация“ с доклад за планинското бягане.

Правилникът за организацията и дейността на планински ултра и трейл бягания при УС на БФЛА вижте тук

Повече за комисията на атлетите към БФЛА прочетете тук

Share Button