Глазгоу 2024: Титли за Нова Зеландия и Доминика

Сутрешната сесия от третия ден (3 март) на световното първенство в зала в Глазгоу излъчи шампиони от две островни държави от два различни океана.

На финала на троен скок жени атлетката от Доминика (да не бърка с държавата Доминиканска република) Теа Лафонд спечели първия си медал от голямо първенство.

Месец преди да навърши 30 години Лафонд за първи път в кариерата си скочи над 15 метра във втория опит в Глазгоу. Това й донесе световната титла като нейни подгласнички станаха Леянис Хернандес (Куба) – 14.90 и Ана Пелетейро-Кампоаре (Испания) – 14.75. Първите осем в това състезание записаха над 14 метра.

Шампионката Лафонд имаше досега две пети места на световни първенства (Орегон 2022 и Будапеща 2023) и четвърта позиция на световното първенство в зала в Белград 2022.

Във финала на скок височина за мъже Хамиш Кер (Нова Зеландия) се позабавлява със своите опоненти в отсъствието на големите фаворите Джанмарко Тамбери (Италия) и Митаз Еса Баршим (Катар). „Кивито“ преодоля от първи опит 2.15-2.20-2.24-2.28 и 2.31.

На 2.31 в сектора беше останал само Шелби Максевин (САЩ), който не успя два пъти и прехвърли последния си опит на 2.34, където отново регистрира фаул и се задоволи със среброто с 2.28. Трети със същия резултат е световният шампион от Белград 2022 – Сангхейг Воо (Южна Корея).   

Кер, който направи първия си фаул на 2.34, вече като сигурен световен шампион прехвърли оставащите си два опита на 2.36 и успя във втория си скок там. Така оглави световната ранглиста за сезона, постави националенй рекорд и даде силна заявка за добро представяне на олимпийските игри в Париж.

Колажи: Световна атлетика

Share Button