Кипруто и Кебеде спечелиха Токийския маратон

Елиуд Кипчоге завърши на десета позиция.

Кениецът Бенсън Кипруто победи при мъжете в тазгодишното издание на маратона на Токио (Япония) с време 2:02:16 часа.

След мощна атака в последните няколко километра той остави след себе си друг кениец – Тимъти Киплагат, финиширал за 2:02:55 ч. И още един кениец – Винсент Нгетич Кипкемой, намери място на почетната стълбичка с 2:04:18 часа.

Така Кипруто добави титлата от маратона в Токио до тези от Бостън (САЩ) от 2021-а и Чикаго (САЩ) от 2022 година. Времето, с което той се нарежда на 5 място във вечната ранглиста, е нов личен рекорд и нов рекорд на трасето.

Кипруто подобри постижението на бившия световен рекордьор и негов сънародник Елиуд Кипчоге, който този път изпитваше затруднения по време на състезанието и завърши 10-и с 2:06:50 ч.

Сутуме Асефа Кебеде от Етиопия бе най-бърза при жените, като успя да се справи със защитаващата титлата си Розмари Ванджиру от Кения. Времето на победителката – 2:15:55 часа, също е рекорд на трасето и личен рекорд. Ванджиру завърши за 2:16:14 ч., а с 2:16:58 м. Амане Берисо от Етиопия зае третото място. Извън подиума остана двукратната световна и олимпийска шампионка на писта Сифан Хасан от Нидерландия, завършила за 2:18:05ч.

Share Button