Без почивка за Димитър Карамфилов преди световното първенство в зала

Две титли и бронзов медал записаха възпитаниците на треньора от „Хеброс“ Харманли – Димитър Карамфилов в първия ден (24 февруари) от националната купа по хвърляния в Балчик.

Карамфилов, който е наставник на атлет номер едно на България за 2023-а Божидар Саръбоюков, ще пътува за световното първенство в зала в Глазгоу след няколко дни, но посвети още няколко дни на хвърлячите си.

Денис Адил (Хеброс Харманли) спечели титлата на копие за мъже с 54.10. Всичките четири успешни опити на Адил бяха над 50 м. Втори стана Георги Георгиев (Георги Дъков Плевен) с 50.93. В борба за третото място Иво Гърбов (Ивайло 93 Велико Търново) се наложи над Вилимир Караиванов (Черно море 2005 Балчик) с 46.68 срещу 46.27. Двамата имаха по 46.27 преди последния опит с предимство на Гърбов, но в последния кръг той подпечата бронзовата си позиция с 46.67.

Бившият национален рекордьор Кольо Нешев (личен рекорд 82.55) бе записан за състезанието, но не стартира поради медицински причини.

Друга възпитаничка на Карамфилов Цветка Дякова победи убедително на копие за девойки под 18 години с почти пет метра преднина пред сребърната медалистка. Дякова постигна 39.18 в най-силното си хвърляне и имаше още един опит от 39.12. Дария Мишовска (Тракия 96 Пловдив) е втора с 34.43, а Стефанина Захариева (Атлетик Хасково) взе бронза с 31.00.  

Третият медал за деня за „Хеброс“ Харманли бе на диск за жени благодарение на бившата национална състезателка на диск Григория Нанева, която зае трета позиция с 38.59.

Във втория ден на състезанието е записан и многократният шампион на България на диск Росен Карамфилов – син на Димитър Карамфилов и носител на бронзов медал от световно първенство за юноши на гюле.

Победата бе за Ивелина Милкова (Дунав Русе) с 47.32 пред украйнската състезателка на „Берое“ Стара Загора – Катерина Нестеренко – 38.59.

Най-силният резултат за деня бе на Валентин Андреев (Черно море Балчик), който си направи личен рекорд на чук за титлата при мъжете и даде сериозна заявка за участие в европейското първенство в Рим и олимпийските игри в Париж.

Share Button