Европейското първенство в Рим – празник за атлетиката в Европа

Европейското първенство в Рим ще бъде едно от интересните състезания в историята на тези континентални форуми, а събитието бе представено в италианската столица на пресконференция на 19 февруари.

На пресконференцията говориха президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов и кметът на града Роберт Гуалтиери.

Добромир Карамаринов представя европейското първенство в Рим

Карамаринов каза: „Очакваме от Рим 2024 да се превърне в масов празник на атлетиката в Европа.“ Гуалтиери добави: „Чакаме с нетърпение да се върнем за най-важното спортно съботие в града ни на едно емблематично място – олимпийския стадион в Рим.“

Част от националите на Италия също присъстваха на пресконференцията.

Най-добрите европейски атлети ще се съберат в Рим между 7 и 12 юни 2024-а. Състезанието е в шест дни с 11 сесии в 24 различни дисциплинй за двата пола и се очакват 1600 атлети от 47 европейски атлетически федерации. За първи път в историята на европейските шампионати, която датира от торини 1934-а г, ще има парични премии, коити са на стойност 500 000 евро.

Лиляна Томова печели два златни медала от европейското първенство в Рим преди 50 години през 1974-а. Тя взема златото на 800 м и среброто на 1500 м

Историята на големите състезания в Рим включват олимпийските игри през 1960-а и европейското първенство през 1974-а, където Лиляна Томова печели два медала – злато на 800 м и сребро на 1500 м.

Световното първенство в Рим през 1987-а е записано със златни букви в историята на българската атлетика. Христо Марков (троен скок), Стефка Костадинова (скок височина) и Гинка Загорчева (100 м с препятствия) стават световни шампиони, а Костадинова поставя световен рекорд неподобрен и до днес. Цветанка Христова е бронзова медалистка на диск, а още няколко български атлети са в топ 8, като на овчарски скок мъже имаме трима атлети в осмицата – Николай Николов, Делко Лесев и Атанас Търев.

Билети за достъп на историческия олимпийски стадион започват от 5 евро, а деца до 6 години ще влизат без билет.

Няколко от най-добрите български атлети вече имат нормативи за шампионата от тази година – Мирела Демирева в скока на височина, Габриела Петрова в тройния скок и Пламена Миткова в скока на дължина.

Божидар Саръбоюков също е сред най-силните европейци в скока на дължина с личния си рекорд от 8.22 през миналата година. Опитни атлети като Тихомир Иванов (скок височина), Александра Начева (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон), Иво Балабанов (5000 м/3000 м стипълчейз), Ясна Петрова (5000 м/10 000 м), Валентин Андреев (чук), Димитър Ташев (троен скок), Лъчезар Вълчев (троен скок), Мартин Проданов  (1500 м), Милена Миткова (скок дължина), Станислав Станков  (110 м с препятствия) и др. също са насочили подготовката си към Рим по пътя им за спечелване на олимпийски квоти.

Билети за шампионата може да закупите тук

Share Button