Боян Лефтеров беше награден за 70-ия си рожден ден

Редовното бягане води до здраве и добра кондиция, дори когато си на 70 години. Това показа Боян Лефтеров, който отпразнува юбилея си на 18 февруари 2024-а с участие на 3000 м на националния шампионат за мъже и жени в зала „Фестивална“.

Лефтеров, който участва от „Орхание“ – Ботевград бяга 15 обиколки и атакува световния рекорд за ветерани над 70 години в зала, който е 10:38.26. В крайна сметка Боян регистрира 10:59.54 и в крайното класиране завърши 32-и от 34 финиширали състезатели.

След финала ветеранът, който не бе доволен от постижението си, получи поздравления от водещия на състезанието Александър Вангелов и овации от публиката. Боян бе награден от президента на Българска федерация „Ветерани“ – Здравка Йорданова и от Българска федерация лека атлетика.

Лефтеров се запознава с атлетиката преди повече от 50 години, а след края на активната си състезателна дейност се завърща няколко пъти към състезания по бягания като ветеран атлет.

В последните години той е пример за подражание на много млади бегачи – любители и професионалисти. Една от последните му изяви бе участие на маратона в Берлин през септември 2023-а. Занимава се с пчеларство и отдава здравето и жинеността си на меда и пчелите.

Повече за живота на Боян Лефтеров може да прочетете в сайта на статистика Александър Вангелов.  

Share Button