Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум загина в автомобилна катастрофа

Черен ден за световната атлетика – само на 24 години загина световният рекордьор в маратона кениецът Келвин Киптум.

Атлетът е катастрофирал край Елдорет вчера късно вечерта, като заедно с него е загинал и треньорът му Жерве Хакизимана, който също е бил в автомобила. Освен тях е имало и жена – Шарън Чепкемой, която е откарана в болница в тежко състояние. По данни на кенийската полиция Киптум сам е шофирал колата, като в един момент е загубил контрол над превозното средство, излетял е от пътя и се е забил в дърво. В резултат на катастрофата автомобилът е напълно размазан.

Нелепата смърт на Келвин Киптум прекъсна пътя му към върховете на световния спорт. В кратката си кариера той има участия само в три маратона и три победи, при това с три от седемте най-добри резултата за всички времена.

През декември 2022 година спечели Маратона на Валенсия с 2:01:53 ч, като стана едва третият човек, бягал под 2:02 часа (другите двама са тогавашният световен рекордьор Елиуд Кипчоге и Кенениса Бекеле). Тогава той победи световния шампион Тамират Тола и счупи рекорда на трасето, записвайки най-бързия дебют на маратонската дистанция в световната история.

След това през април 2023 спечели и Лондонския маратон. Тогава в дъждовно време постигна 2:01:25 ч – само на 16 секунди от световния рекорд на Елиуд Кипчоге и втори резултат за всички времена, както и рекорд на трасето.

На 8 октомври 2023 година в Чикаго Келвин Киптум записа името си със златни букви в историята на леката атлетика, като подобри световния рекорд на Елиуд Кипчоге, постигайки 2:00:35 ч.

Роден е на 2 декември 1999 година. През 2013 година, едва на 13 години, участва в първия си полумаратон. Първата си победа на тази дистанция печели с 62:01 мин през 2018 година. Дебютира на европейската сцена с участие в Лисабонския полумаратон през 2019, където завършва пети с 59:54 мин. По това време тренира сам, а през 2020 година започва под ръководството на рекордьора на Руанда на 3000 м с пр. Жерве Хакизимана.

След рекордното представяне на Киптум през октомври 2023 г., неговият треньор сподели някои аспекти от тренировъчния режим. Атлетът правел от 250 до 280 км на седмица. Неговата рутинна тренировка включвала ежедневни сутрешни бягания между 25 и 28 км, тренировки на писта или фартлек във вторник и събота и интензивни дълги бягания от 30 до 40 км с близко до маратонско темпо в четвъртък и неделя.

Всички с нетърпение очакваха сблъсъка между Киптум и Кипчоге в маратона. Специалистите смятаха, че именно младата звезда щеше да стане първият човек, пробягал 42 км 195 м под 2:00 часа в официално състезание под 2:00 часа. Той бе един от тримата мъже, обявени за „Атлет на годината“ за 2023 година. Но в кратката си кариера 24-годишният атлет нямаше все още победа в голямо първенство и с нетърпение очакваше олимпийските игри в Париж това лято.

Келвин Киптум бе женен и остави две деца сирачета.

Share Button