Ебенио и Анянго спечелиха „Сириква класик“ в Елдорет

Световният сребърен медалист на 10 000 метра Даниел Ебенио и Емакулейт Анянго оправдаха статута си на фаворити преди състезанието, като спечелиха „Сириква класик“ в град Елдорет, Кения тази събота, 3 февруари.

В битката при мъжете Даниел Ебенио в самото начало беше сред водещата група, където бе и световният шампион по крос кънтри за юноши до 20 години Исмаил Кипкируи. Едва в последната обиколка Ебенио успя да се откъсне, за да спечели първата си титла в „Сириква класик“ с 29:16 мин. Кипкуруи завърши втори с 29:18, докато Уелдън Лангат допълни подиума с 29:26.

Емакулейт Анянго – втората най-бърза жена в историята на 10 км с 28:57 от Валенсия преди две седмици – обяви намеренията си от самото начало на състезанието. Тя бе в челната група със сребърната медалистка от световното по полумаратон Катрин Амананголе, Грейс Навомуна Лойбах и бившата световна рекордьорка в полумаратона Джойсилин Джепкосгей. Постепенно Анянго увеличи темпото си, за да откъсне от Амананголе и Джепкосгей. В крайна сметка тя пресече финала за 32:55, печелейки с 15 секунди пред Джепкосгей, Амананголе трябваше да се задоволи с третото място с 33:18, на осем секунди зад Джепкосгей.

В надпреварата за девойки под 20 години на 6 км световната бронзова медалистка на 3000 м в тази възрастова група Нанси Чероп поведе в самото начало. Мърси Чепкемой обаче успя да я изпревари в последната обиколка и спечели с 20:10. В убийствен финал Диана Чепкемой зае второто място с 20:12, а Шийла Джебет се промъкна трета с 20:14.

Състезанието на 8 километра при юношите под 20 години бе спечелено от Матю Кипчоеч. В третата обиколка Гидеон Кипнгетич и Самуел Кибати поведоха, а Чарлз Ротич беше плътно зад тях. Кипкоеч обаче не бе казал последната си дума. Направи го в последната четвърта обиколка, като се изстреля напред и в крайна сметка триумфира с 23:32, оставяйки зад себе си Кибати и Ротич.

Share Button