100 години българска атлетика: Николина Щерева и Петър Петров дадоха старт на поредицата „Българските имена на Царицата“

Легендарните български атлети Петър Петров и Николина Щерева бяха първите гости на пресклуб „България“ в София в поредица посветена на 100 години българска атлетика на 25 януари.

Инициативата е плод на съвместните усилия на пресклуб „България“, списание „Атлетика“ и Българска федерация лека атлетика и има за цел да докосне до несподелени и незабравими мигове от историята на олимпийски спорт номер едно, разказани от звездите на Царицата.

Първото издание на поредицата събра най-бързият българин за всички времена Петър Петров и най-силната българска атлетка в бяганията на средни разстояния Николина Щерева.

Двамата са носители на олимпийски медали – Щерева със сребро на 800 м в Монреал 1976 и Петров с бронз на 100 м в Москва 1980.

Щерева и Петров имат участие на две олимпийски игри. Петър Петров е един от малкото спринтьори в света с два олимпийски финала на 100 м. И двамата са все още национални рекодьори: Петров на 60 м в зала – 6.58 (1978), на 100 м – 10.13 (1980) и на 4х100 м – 38.99 (1980), а на Щерева – 800 м – 1:55.42 (1976).

В началото инициативата бе представена от Евелина Добчева от пресклуб „България“ и Антон Бонов – главен редактор на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com

Двамата подариха орхидея на Николина Щерева, която имаше рожден ден, а заедно с Петър Петров получиха и книгата „На „Царицата“ с любов и признание“ написана от покойния Григор Христов по случай 80-годишнината на леката атлетика в България.

Петър Петров показа и бронзовия си медал от игрите в руската столица Москва през 1980-а.

Последваха емоционални спомени на Николина Щерева и Петър Петър Петров с акцент върху участието им на олимпийските игри и отговори на въпроси на журналистите.

Очаквайте какво казаха Николина Щерева и Петър Петров скоро в www.atletikabg.com

На въпрос за съвет към младите български атлети устремили се към олимпийските игри в Париж 2024 – Николина Щерева обобщи:

На младите искам да кажа, че е въпрос на чест да представяш България на Олимпийски игри. Самото участие остава спомен за цял живот. Ще бъде много трудно дори влизането на финал в Париж, ако се случи ще бъде подвиг”.

Share Button