Киптум иска олимпийското злато в Париж и е готов за битка с Кипчоге

Действащият световен рекордьор в маратона Келвин Киптум се надява да спечели златен медал на Олимпийските игри в Париж през лятото.

Кениецът постигна върхово постижение на планетата от 2:00:35 часа в Чикаго през миналата година. Киптум влезе в историята и като най-младия маратонец, който някога е бягал под 2 часа и 2 минути.

Едва 24-годишният Киптум триумфира на маратона на Лондон през 2023 г. с 2:01:25 часа в едва втория маратон в кариерата си. Този резултат беше само с 16 секунди по-бавен от тогавашния световен рекорд на неговия сънародник Елиуд Кипчоге.

В момента Киптум държи три от седемте най-бързи времена в историята на мъжкия маратон.

Изпитах страхотни спомени след победи в миналото и ще продължа да тренирам и да работя упорито, за да направя още. Очаквам с нетърпение още един блестящ сезон тази година. Игрите в Париж 2024 също са в моя план“, каза Киптум в интервю за Letsrun.

Той очаква с нетърпение и сблъсъка с петкратния победител в маратона на Берлин и бивш световен рекордьор Елиуд Кипчоге.

Наясно съм, че няма да е лесно да спечеля злато в Париж, като се има предвид, че страната може да се похвали със страхотни маратонци като Кипчоге. Готов съм обаче да работя изключително упорито в опит да напиша още една нова глава в историята, както направих в Чикаго миналата година“, добави Киптум.

Sportal.bg

Share Button